Какво различно смятате да предложите на българските избиратели?

Реформаторският блок ще надгради това, което е започнал, и ще продължим с реформите, за които не ни стигна времето. Според нас България се нуждае от:

- Силна държава в секторите, формиращи публичната среда за живот на хората, при ясна обвързаност между упражняването на правата и изпълнението на задълженията.

- Икономика, растяща с бързи темпове, гарантираща конкуренцията, предприемачеството и свободата от административен произвол.

- Модерен патриотичен идеал, основан на разбирането, че отстояването на българската национална идентичност и българските национални цели минава през включването им в общите политики на съюзите и общностите, в които България участва.

По всеки от тези три стълба ние има конкретни мерки и решения. Аз лично се радвам на предложенията, които целят да подпомогнат микро и малкия бизнес.

- Замяна на разрешителните режими с уведомителни, където е целесъобразно, в т.ч. въвеждане на правило, според което нов административен режим е допустим само при отмяна на два съществуващи.

- Цялостно преразглеждане на разрешителните изисквания за малкия и средния бизнес и изработване на единен каталог с тези изисквания, съчетано с въвеждане на уведомителен режим при стартиране на такъв бизнес от страна на търговеца и служебно задължение на администрацията да провери дали са спазени изискванията.

- Отпадане на задължението на гражданите и бизнеса да подават документация, с която държавата може да се снабди по служебен път.

- Отпадане на изискването за задължителен договор за трудова медицина за микро предприятия, извършващи дейности в сферата на услугите. Ограничаване на административната намеса на пазара на труда, в т.ч. приемане на модерен икономически обоснован модел за определяне на минималната работна заплата, и отмяна на задължението на работодателя да плаща за първите три работни дни при временна неработоспособност.

- Разширяване на принципа на мълчаливото съгласие

- Отмяна на задължението за микро и малък бизнес за подаване на годишен финансов отчет при отсъствие на стопанска дейност.

- Вдигане на прага на регистрация по ДДС от 50 000 лв. на 200 000 лв.

- Поетапно намаляване на ДДС в четиригодишен период до достигане на 18% ставка.

- Ускорено възстановяване на дължимия на бизнеса данъчен кредит и въвеждане на системата „Златен регистър“ за данъчно изрядните платци.

Как смятате да се преборите с  апатията и недоверието на избирателите?

С конкретни преложения и решения на ежедневните проблеми. Хората искат резултати, които могат да пипнат. Ние не сме извадили кощницата с обещанията, не сме на пазар, където можеш да наддаваш, нашите предложеня са реалистични и прагматични.  Също така в нашите листи има много нови и млади лица, които ще привлекат избирателите. Преференциалното гласуване промени модела, наложен  от партийните централи – всеки има възможност да получи подкрепата на избирателите и да размести всяка листа. Това стимулира конкуренцията и разширява възможността да гласуваш за точно определен човек, който искаш да бъде избран.

Как оценявате програмите на политическите ви опоненти?

Голямо наддаване и надлъгване отвсякъде, даже на места се и плаша от обещанията, които чувам. Избирателите не са глупави, но не бива да ги подвеждаме с нереалистични очаквания, както е било през последните 27 години и оттам идва и недоверието. Нашият конкурент за десните избиратели са ГЕРБ. Като слушам какво се обещава, се надявам повечето хора, които се чудят кого да подкрепят, да подкрепят Реформаторския блок, който беше разума в управляващата коалиция. Нашият идеологически опонет са БСП и ДПС. Този модел на управление, който видяхме при Орешарски, не трябва да бъде допускан да управлява България.

Кога българите ще започнат да живеят по-добре?

Когато преборим корупцията. Вярвам, че това е един от най-големите проблеми на нашата държава и докато не бъде решен, няма да се случат нещата така, както би трябвало да бъдат.

Ние имаме конкретните предложения и закон, който мина в 43-то Народно събрание на първо четене. Докато течаха обсъжданията в НС, усетих страха от този закон, което значи, че сме на прав път.

Ако влезете във властта кое е първото нещо, с което ще се заемете?

Моите три приоритета биха били: антикорупционното законодателство, малък и среден бизнес  и транспорт. Транспортът и информациионите технологии са голяма тема, но като председател на транспортната комисия в 43-то НС започнах много неща, които искам да довърша, също така има много други, за които не стигна времето.

Как ще спрете изтичането на мозъци от държавата?

Аз лично бих работил за връщането на „мозъци” в България. Ако ни е подредена страната, хората ще започнат да се връщат, същото важи и за изтичането. Аз съм живял в Ирландия 11 години и съм го виждал там. Една страна, където е имало ограмна емиграционна вълна… По-време на „келтския тигър” много ирландци от цял свят се завръщат в родината си.

Мястото на България между Европа, САЩ и Русия – какви трябва да са външнополитическите приоритети?

Българският национален интерес на първо място, след това разбира се ЕС и НАТО, на които сме член. Запазването на евро-атлантическата ориентация на България е ключов наш външно-политически приоритет. Също така искам България да е фактор в политиката и вземането на решенията в ЕС и на регионално ниво на Балканите. Да не забряваме и председателството на ЕС, което е много важно за нашата държава.

Как ще се справите с надигащата се вълна от национализъм и ксенофобия?

Разум, родолюбие, развитие е слоганът на нашата програма и мисля, че тези три думи дават отговора на вашия въпрос. Аз бих добавил и нормалност – трябва да посочваме проблема и да говорим за него спокойно и без омраза и популизъм.

Ще се борите ли за промяна на избирателната система и въвеждане на мажоритарен избор?

Да, но не по начина, който беше записан в референдума. Реформторският блок държи на мажоритарността, но за нас най-работещият вариант е пропорционални листи с префренции без праг. Който получи повече гласове, той да е по-напред, така е честно. По този начин българския избирател ще има повече избор. Ето например, ако изберем модела, предложен от рефенрндума, значи, че ако имаме 20 кандидата за даден район, хората трябва да избират измежду 20, a ако имаме пропорционални листи без праг за преференциите, при 20 партийни листи с по 20 човека в тях, избирателят би имал избор измежду 400 кандидата. Вярвам, че по този начин всеки ще може да избере за кого да гласува.

БГ еврокомисар – личност и предпочитан ресор?

Мисля, че в България има личности, които могат да се справят с тази отговорна задача. Също така ние сме вдигнали очакванията в ЕС след двете успешни комисарства и особено първото – на Меглена Кунева. Тя направи много за правата на потребителите в цяла Европа.  Ресорът е важен, и този, който е свободен в момента е много интересен – цифрова икономика и цифрово общество. Все пак един от приоритети ни по време на председателството на ЕС ще е цифрова икономика, така че се надявам да успеем да дадем достоен български принос. Това е една от първите работи на  редовното правителство след изборите – да излъчи българският комисар.

Източник: flashnews.bg

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре