Реформаторският блок ще повишим парите за образование на 4,5% от БВП на страната, заяви при представянето на предизборната програма на РБ Антони Тренчев от Националния координационен съвет на РБ.

Днес някои обещават 50% увеличение на заплатите, а преди няколко месеца и 10% им се струваха много, а в предишен мандат дори намалиха процента от БВП, който отиваше за образование. Реформаторският блок няма да сяда на тезгяха на предизборното наддаване, а ще дадем изпълними мерки. Ние работихме за българското образование.

Основна задача е да се преборим с ранното отпадане от училище и сред мерките ни са създаване на насърчителна система, както и въвеждане на правило, че без завършен първи гимназиален етап човекът няма да има право на помощи за безработица, както и по-ясно обвързване на социалните плащания с посещаването на училище, каза Тренчев. Според думите му РБ предлага учебниците от 1 до 12 клас да са безплатни за учениците.

Разработваме и електронна система, която да предупреждава за рисковете от ранно отпадане на даден ученик, като проследява присъствието в клас, поведението, оценките, които получава, добави той.

Без добри учители не може да имаме модерно образование, затова предлагаме редица мерки за квалификация, както и обективни критерии за повишаване на заплатите в системата.

РБ ще продължи да работи за изграждането на по-добри връзки между бизнеса и училищата, а във висшето образование специалностите да са съобразени с нуждите на пазара на труда.

Относно частта за наука Тренчев заяви, че РБ ще работи за увеличаването на бюджета в тази сфера на 1,5% от БВП.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре