Г-н Вълчев, витаела при управляващите идея партията-победителка на изборите, да получава бонус депутати до мнозинство. От ГЕРБ отрекоха, но все пак допустимо и приложимо ли е това според вас?

Дори да опитат, няма да е достатъчно ГЕРБ да спечелят изборите. Така че правилно са се отказали. Това в рамките на шегата. Аз не допускам, че подобна промяна може да бъде подкрепена, нито че Конституционният съд ще я позволи. Тя би била една узаконена кражба.

Би издърпала и килимчето изпод партия "България на гражданите" за коалиция след изборите.

Не, това би било в наш интерес. Ще получим един голям бонус, тъй като се надяваме да бъдем първа политическа сила.

Социолозите твърдо ви дават трето място.

Обществото се променя, нагласите също, а с тях и прогнозите. Твърде далече сме от изборите. Да припомням ли, че през 2005 г. никой не си представяше "Атака" в парламента?

Казвате, че ще биете ГЕРБ и БСП?

Ще участваме сами на изборите и ще играем за първо място.

Обещахте пролетта да сте готови с ясно разписани правила "какво задължително бихте и какво никога не бихте направили". Партията се учредява на 1 юли, не е ли време да изясните с кого ще си партнирате?

Подготвяме такъв документ, който ще даде отговор на въпросите защо е нужен нов проект, какъв искаме да бъде той, по какво ще се различава и заради кои неща бихме си заложили имената, времето и енергията.

Вярно е, че въпросът за партньорствата е важен. Но за мен е притеснително, че след 3 г. управление от ГЕРБ не са му отговорили. Те с всеки ли са готови да се коалират, за да са на власт?

Защо поведението ви да зависи от тяхното?

Защото всички големи политически играчи правят някакви намигания към "България на гражданите", които ние не успяваме добре да разчетем. За да си определим отношението към ГЕРБ, би трябвало да знаем кои са възможни и кои са забранени коалиции за тях.

Безспорното за нас е, че не можем да влезем в коалиция с партия, която краде гласове на избори. Затова нека вместо да се тюхкаме как с някого няма да си играем, да сменим правилата в двора.

Значи поставяте условие на ГЕРБ - честни избори срещу партньорство.

Не знам как свързахте двете неща. Вече изясних, че ще се явим сами на изборите.

Важно е да е ясно какво искате след това.

Кое да е ясно? Да обещаем на ГЕРБ, че ще им станем коалиционен партньор? Обявихме нашите ценности - свобода, отговорност и сигурност. Партньори се търсят сред хора, които изповядват същите и правят усилия в тази посока. Доколкото ГЕРБ се самоидентифицират като дясна партия, те са възможен партньор. Но поведението им не е на солидна дясна партия. Десните партии въвеждат ред в системите и правят реформи.
В коя система е въведен ред? В здравеопазването например какво се случи, освен че има четвърти министър, който не знаем защо смени трети, който не знаем защо смени втори, който също не знаем защо смени първия?

И това е само един от примерите. Щом говорим за управление, да кажем и какво е свършено дотук. Другото е въпрос на тежки компромиси в името на това да се участва във властта. "България на гражданите" няма да участва във властта на всяка цена.

За какво управление говори по вето на седмица?

Случилото се със законите за горите и за съдебната власт е показателно как се управлява. В единия случай се реши да подарим земята и гората на някого, който да строи писти. Законът бе приет от 70-ина депутати. Опозицията има повече, но нея я нямаше в залата. А после БСП излизат с предложения. Какви предложения, като те очевидно са се споразумели с ГЕРБ.

В другия случай управляващите искаха да наградят избрания по времето на тройната коалиция уж най-ненавистен Висш съдебен съвет. Че и да го оторизират да обсъди и избере нов главен прокурор. Единственото обяснение е, че ГЕРБ са решили да се възползват от ключовото предимство на този ВСС - послушанието. Те Красьо Черния послушаха, та Иван Големия няма!

Премиерът да не се прави на изненадан, защото няма как толкова сериозни промени да минат без неговото съгласие. Не трябваше изобщо да ги приемат, вместо след това той да нарежда на президента: "Наложи вето".

А защо президентът свика обществено обсъждане на Изборния кодекс с депутати? Нали те това работят в парламента? Симулираме гражданска дейност. Мога да се обзаложа, че избирателните списъци няма да бъдат изчистени от фантоми, няма да има нова и непартийна изборна администрация, няма да гласуваме в интернет или машинно. Защото нито ГЕРБ, нито БСП, нито ДПС имат интерес от това.

Накратко - ГЕРБ не успя да се опази от влизане в политическия картел, срещу който уж се опълчи през 2009 г. и спечели изборите.

Подробно отговорихте защо не би трябвало "България на гражданите" да си партнира с ГЕРБ и с БСП.

Затова се борим за златните медали.

Но шефът на инициативния ви комитет Йонко Грозев е казал, че вратите ви са отворени за тях.

Казал е, че сме отворени за всякакъв вид сътрудничество. Ние не сме някакви хейтъри, които са срещу всичко по принцип. Готови сме да подкрепим всяко разумно предложение в обществен интерес.

Защо поканихте зам.-председателя на СДС Найден Зеленогорски?

Защото е човек със солидна ценностна система, голям политически опит и решението му да се присъедини към "България на гражданите" за нас е чест.

Не давате ли ново основание за обвинения в "политическо бракониерство" и "подмяна на историята"?

В същото може да бъде обвинена всяка партия без БСП и ДПС. ГЕРБ не е възникнала от нищото. Много хора там имат немалък политически опит. Нека припомня, че и г-н Борисов бе водач на две листи в НДСВ.

Това е обичайно за една нестабилна политическа система. Нима някой твърди, че днешното СДС е онова от 1990 г.? Не вярвам. Няма нищо странно в това човек да смени политическата си организация. Никого не сме "подмамвали".

А и огромната част от хората при нас са нови в политиката. Би било правилно секретарите на партията - вторите след председателя - да бъдат "на прощъпалник". Тоест досега да не са членували в партия.

Значи няма да сте заместник на Меглена Кунева?

Точно така.

Нали ви сочат за сивия кардинал?

Да ме сочат за каквото си искат. Ние, българите, сякаш не искаме да се примирим, че може жена да е войвода. Винаги зад нея ни се привижда нечий стърчащ мустак. Хайде да свикнем - жени управляват самолети, летят в космоса, ръководят държави. Рано или късно България ще има и жена премиер, и президент, и главен прокурор.

Защо ви беше това с кадрите от митинга на Орлов мост при създаването на Инициативния комитет?

Те са от авторски филм на Иглика Трифонова. Тя е наш учредител и това е нейното виждане за тези събития, няма никаква кражба. Искахме да припомним, че гражданите през 1990 г. си поискаха държавата обратно от онези, които я мислеха за своя. И за съжаление още не са успели да я вземат. А ако някой има комплекси... Един немски философ казва, че докараш ли я дотам само историята ти да е повод за гордост, не е на добре.

Там се скандира името на друга партия - СДС.

Какво лошо? Направили сме им малко реклама.

Да не припознаете "Джулай морнинг" на "Юрая Хийп" за партиен химн?

Трябва да видя дали са изтекли авторските права от 1973 г.

Критиците ви обвиняват, че не сте конкретни.

Да, критиците. Истина е, че нашият проект е недолюбван от всички политически играчи. ГЕРБ си мислят, че пак ще играят мача "Или ние, или Станишев и Доган". В БСП пък хранят илюзията, че свличането на ГЕРБ помпа тях. ДПС се осланят на важната си роля в патови ситуации. На всички тези сценарии ние пречим. Така че всичко ще се говори.

Дайте конкретен отговор по няколко теми. За или против плоския данък?

Корпоративният трябва да се запази - парите остават във фирмите и се стимулира икономиката. Подоходният се нуждае от преосмисляне. В криза по-богатите трябва да проявят солидарност.

АЕЦ „Белене"?

С държавни пари или с руски пари и с държавна гаранция - не.

Искате ли и знаете ли как да разбиете монополите?

И сегашните знаят как, въпросът е дали искат. Имаме воля да създадем условия за по-добра конкуренция.

Първа стъпка за излизане от кризата?

Да признаем, че сме в криза и излизането зависи и от нас. Говорим за нея като за природно явление - пече слънце, затова си правим шапка от вестник.

Неграмотността?

Учителят трябва да е господар на класната стая. Изследванията показват много добро ниво на учениците до 4-и клас, което пада нагоре. Основният проблем - изтървахме дисциплината.

Предизборна агитация на турски?

Всички официални дейности в България трябва да са на български.

За или против забраната за пушене на закрито?

Твърдо за. Една от приятните изненади, които г-н Борисов поднесе. Ще свикнем с това, нищо страшно няма.

Интервю на Даниел Вълчев за Калина Влайкова, в-к "24 часа"

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре