От Реформаторския блок ще въведем ясна отговорност за назначенията в съдебната система и засилване на правомощията на президента при назначаването на „тримата големи“ в съдебната система - главния прокурор, председателите на ВАС и ВКС, заяви при представянето на предизборната програма Димитър Делчев от Националния координационен съвет на РБ.

 

Мерките, които предлагаме за реформирането на съдебната система, са свързани освен с ясна отговорност при назначенията, така и с наказателната политика, отчетността на прокуратурата и натовареността на съдилищата, каза Делчев.

Освен повишаване на отчетността на прокуратурата, ще работим за спиране на икономическия натиск над прокуратурата и създаването на Европейска прокурорска служба, която да разследва злоупотреби с европейски средства и измами с ДДС, добави Делчев.

Няма как да очакваме ефективно правосъдие, ако няма прерайониране и не се прекъсне практиката в едни съдилища да се решават по 3 дела на ден, а в други по-малко от едно дневно, каза той и даде пример със СРС, където месечно се решават 76 дела, а в Малко Търново - 16. Ще настояваме за въвеждане на електронна система, която да даде възможност за преразпределяне на ресурсите в системата, така че да няма свръх натовареност на определени съдии.

Според думите му РБ ще предложи нова наказателна политика, при която да се премахнат състави, уреждащи по-леки посегателства, които биха могли достатъчно ефективно да бъдат наказвани по административен ред и запазва средствата на наказателната принуда само за тежките престъпления.

Ще предложим при постановяване на присъда за лишаване от свобода, изпълнението да бъде незабавно, за да не стигаме до случаи като на братя Галеви, които изчезнаха докато трябваше да си съберат багажа.

Относно борбата с корупцията Делчев бе категоричен, че приемането на закон за борба с корупцията и създаването на единен орган е неотложна задача за следващия парламент .

Делчев бе категоричен, че декриминализацията на провокацията към подкуп ще развърже ръцета на разследващите органи и ще даде възможност за по-ефективна борба с корупцията, затова РБ отново ще направи това предложение в следващия парламент.  

Реформаторът добави, че следваща мярка за подобряване на борбата с корупцията е отпадане на забраната да бъдат записвани и филмирани лица, изпълняващи служебните си задължения.

Ще работим за по-бързо въвеждане на електронното правосъдие, което ще даде възможност за бързо съдопроизводство, по-бързо подаване на молби и жалби и ще намали корупцията в съдебната система, заяви Делчев.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре