Проф. д-р Даниел Вълчев е секретар на политическия съвет на Реформаторския блок. Бивш заместник на Меглена Кунева в ДБГ. Министър на образованието и науката в правителството на Сергей Станишев. Юрист, преподава обща теория на правото и на държавата, политически и правни учения и др. в СУ "Св. Климент Охридски".

- Г-н Вълчев, последните събития в Министерството на образованието ли станаха причина лидерът на ДБГ Меглена Кунева да не се кандидатира за депутат в следващия парламент?

- Не виждам никаква връзка между тези неща, като ще си позволя да изясня и какво разбирам под "последни събития" в МОН. Г-жа Кунева имаше идея да не се кандидатира още преди почти два месеца. Ние всички в ДБГ я подкрепихме по две много прости причини. Първо, защото това е нейният личен избор. И второ, защото всички сме свидетели, че в България повечето партии са лидерски. Никой не може дори да си представи ГЕРБ без Борисов или ДПС без Доган. ДБГ не е лидерска партия и с това решение показваме, че партията има не само добър лидер, но и силен отбор - млади, амбицирани и компетентни хора, на които трябва да се даде път. Това е мотивът за решението на г-жа Кунева. Тя остава в политиката, остава лидер на ДБГ, остава член на ръководството на Реформаторския блок. А сега нека да изясним какво разбираме под "последни събития" в МОН...

- Не сте ли съгласен с изявленията на служебния просветен министър Николай Денков, че каквито и мерки да се вземат, България ще загуби пари по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж"?

- Нека видим фактите. Това е нова програма - в предходния 7-годишен период такава нямаше. Като при всяка нова програма, ЕК задължително прави периодични одити, за да провери дали системите работят правилно. Такъв одит е направен в края на миналата година. Сега е дошло писмото, с което се предоставят констатациите. Установени са две слабости. Първо, поставено е под въпрос оценяването на грантовите схеми, което не е достатъчно прозрачно. Второ, системите за контрол се нуждаят от усъвършенстване. Да започнем с първото. Въпреки сложното говорене на брюкселските чиновници, работата е сравнително проста. Когато са раздавани пари по първите проекти, оценяването не е било достатъчно надеждно - такова, което да ни убеди, че са спечелили най-добрите. И веднага искам да припомня, че още когато Меглена Кунева стана министър, тя установи проблеми с т. нар. "ромски проекти" - пари за работа с ромски деца. Оказа се, че във Варна на един и същи адрес само няколко месеца по-рано са регистрирани няколко НПО-та, които са получили стотици хиляди лева по тези програми. Г-жа Кунева спря въпросните проекти и ги прати за проверка в прокуратурата.

- Бившият министър по еврофондовете Томислав Дончев обаче заяви, че неведнъж е предупреждавал Кунева, че тя лично не трябва да ръководи управляващ орган, от чието финансиране ще харчи после като министър?

- Това се отнася до втората констатация в писмото. Действително тук има известно противоречие. Това обаче е проблем, заложен при самото измисляне на програмата. Отварям една скоба, за да припомня, че този проблем е създаден с активното съдействие на служебния просветен министър Денков, който дълго време е отговарял именно за това. Къде е противоречието според Европейската комисия - давам пример. Има един проект, който се казва "Твоят час" - пари за извънкласна дейност на децата и пари за деца, които изостават в училище. Между какво е можело да се избира по този проект? Едното решение, което МОН е възприело, е парите да се централизират и министерството да ги разпредели равномерно между всички училища. Тъкмо това се е случило и от финансирането могат да се възползват самите учители. Например да остават след часовете и да помагат на децата, които и без това добре познават. Другата възможност е била парите да се дадат на НПО-та, които избирателно да влизат в клас и да започнат да обучават. За мен второто е пълен абсурд. След като очевидно по-доброто решение е самото министерство да е получател на тези пари, а то е и управляващ орган на програмата, естествено е да има противоречие. Аз обаче не виждам голяма разлика дали министърът ще държи химикалката или директорът на еди-коя си дирекция ще я държи. Нали директорът е подчинен на министъра. Ако целият проблем беше в това, че за два месеца Меглена Кунева е иззела компетенциите на управляващ орган от лице, допуснало тежки нарушения при оценяването, за което тепърва прокуратурата ще се произнася, както твърди г-н Денков, то значи всичко е оправено, след като старото положение е възстановено.

- Имате ли усещането, че служебният кабинет ревизира министрите на РБ по-активно, отколкото тези на ГЕРБ?

- Наистина служебните министри, които са в ресори, наследени от ГЕРБ, са изключително кооперативни, дори благи. Обратно, тези в ресорите на РБ са доста агресивни. За мен има едно-единствено обяснение - ГЕРБ и БСП се канят да управляват заедно и затова са внимателни един към друг. Нека да кажа и друго. Много хора критикуват образователната система и в частност МОН и трябва да признаем, че често е с основание. Но през последните 15 години има едно неписано правило, че когато станеш просветен министър, първата ти работа не е да ругаеш предшествениците си. Когато аз станах министър през 2005 г., в системата нямаше нито един купен с държавни пари компютър и нито един предоставен от държавата училищен автобус, нямаше външно оценяване, финансовото управление на системата беше непрозрачно. Но никога не съм си позволил да кажа, че моите предшественици са оставили потоп след себе си. След мен не го направи нито г-жа Фандъкова, нито Сергей Игнатов, нито проф. Клисарова, нито служебните министри. Г-н Денков е първият министър (още повече служебен), който с встъпването си си позволява това. В човешки план това е много лош атестат.

- Преди дни казахте, че след изборите виждате блокът в управленска коалиция с ГЕРБ. По същото време Бойко Борисов определи избора на Меглена Кунева за министър като "голяма грешка". Вярвате ли още в подобна коалиция?

- Всеки човек, в т.ч. и публичните личности имат свои особености. За толкова години особеностите на г-н Борисов са добре известни и не е нужно да ги коментирам. Що се отнася до коалицията, и друг път съм казвал, че на мен най-много ми се иска да управляваме заедно с християндемократите на г-жа Ангела Меркел. ГЕРБ са наш потенциален коалиционен партньор като единствената партия извън РБ, която ще бъде в следващия парламент. Политиката не винаги прилича на картина, рисувана от шестокласник - бяла къща с градинка, мама и тате се смеят, слънцето пече, тревата зеленее, а кучето Шаро тича наоколо. В живота трябва да приемаме реалностите такива, каквито са. Затова и компромисите са неизбежни. Това не е въпрос на любов или на това кой какви думи е изтървал. Да, ние добре знаем какво представлява ГЕРБ, вероятно и те имат ясна представа кои сме ние. Това обаче е възможното и няма защо да лъжем хората.

- Управленската програма на ГЕРБ вече е публична. Харесвате ли я и смятате ли, че по нея ще можете да управлявате заедно с партията на Борисов?

- Приятно съм изненадан да срещна някой, който допуска, че ГЕРБ управляват по предварително известни им правила. Но ако оставим шегата настрана, в политическото пространство дясно-център няма драматични различия, особено между партиите, които са членове на ЕНП. Това, което ни различава от ГЕРБ, а и от други партии и коалиции, е нашата по-голяма решителност, готовността ни да правим по-дълбоки и реални промени в системите, за които отговаряме. При това не само на думи. Както казваше Юнкер, докато още беше премиер на Люксембург: Не че политиците не знаят какво трябва да се направи, това, което не знаят, е как ще ги изберат повторно, ако го направят. Това е един от големите проблеми в съвременната политика. Това е проблемът и на г-н Борисов, и на ГЕРБ. Ние в РБ сме малко по-смели. Не е удобно да давам пример със себе си, но аз съм един от немногото хора, които са правили по-дълбоки и успешни промени в една голяма система. Мисля, че това никой няма да го отрече. Но ако някой ви каже, че това е станало с еднократно усилие или за един месец, или както сега министърът на здравеопазването чувам щял да коригира системата за два месеца - да знаете, че това е или лъжа, или тежка некомпетентност.

- Пред коалиция сте с "Глас народен". На каква основа се съюзяват блок от партии, които управляваха доскоро, и формация, която на предни избори събираше протестен вот?

- В Светльо Витков и неговите колеги винаги ми е харесвало това, че са антисистемна партия, че повече приличат на гражданска група за натиск. Млади са, интелигентни са, мотивирани са, имат светоусещането на днешното градско поколение. Тяхното участие в листите несъмнено ще обогати спектъра на Реформаторския блок.

- На какъв принцип ще се разпределят водаческите места в листите на РБ?

- Във всяка партия и коалиция това е въпрос, който създава известно напрежение. В някои партии дори се превръща в драма. При нас подобни неща няма да чуете, с компромиси и отстъпки постигаме определени баланси.

Източник: segabg.com

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре