Димитър Делчев, народен представител от ПГ на РБ в 43-то Народно събрание в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“.

Водещ: Как се готви Реформаторският блок за изборите, има ли симбиоза и единомислие в останалите вече с две по-малко партии в болка ще коментираме в следващите минути с Димитър Делчев, народен представител в 43-то Народно събрание. Г-н Делчев, какво е настроението в Реформаторския блок, с каква настройка се готвите за изборите?

Димитър Делчев: Гледаме с голям ентусиазъм на тези избори, тъй като това са много важни и за нас, и за страната ни избори. Всъщност Реформаторският блок е единствената политическа сила, както се вижда и от програмите, и от предварителните изказвания на другите сили, която не предлага „вкусни хапчета“, които не водят до реален резултат, няма да излекуват тялото. Т.е. Реформаторският блок ще бъде остров на разума сред морето от популизъм. И точно поради тази причина ние работим усилено и още тази седмица ще представим нашата управленска програма в нейната цялост. Ще представим реални работещи решения във всички сектори – образование, здравеопазване, борба с корупцията, икономика – неща, които ако бъдат приложени, ще доведат до това повече българи да живеят по-добре в България. Няма да участваме в общото надцакване и наддаване за това кой трябвало да има 1000 лева или 2000 лева минимални пенсии, минимални заплати, няма да обещаваме неща, които няма как да бъдат изпълнени, а напротив – ние ще заложим на хора с добра репутация в листите и на реално изпълняеми решения.

Водещ: Ще ни издадете ли кой е акцентът в платформата на реформаторите, или поне сферата, в която е?

Димитър Делчев: Първо, ние казваме, че платформата на Реформаторския блок ще бъде консервативно-патриотична. Това означава няколко неща. Едното нещо е, че Реформаторският блок ще бъде за силна държава в няколко много важни сектора и в това се състои нашият консерватизъм. Ние смятаме, че държавата трябва да е силна в секторите „Сигурност“, „Правосъдие“, „Образование“ и „Здравеопазване“. Там, където държавата има основна функция да подпомага, да помага на хората и да осигурява ред и справедливост в страната, там тя не може да си позволи да оставя просто определени олигарси „да си разиграват коня“, както беше досега. Вторият ни акцент в програмата – това е свободата. И тук говорим основно за икономиката. Що се касае до предприемачеството, до стопанската инициатива, ние считаме, че държавата там вече трябва да се отдръпне и само да подпомага бизнеса в това бизнесът да печели пари. И на трето място, ние смятаме, че българите трябва да сме горди. Ние сме българи и обичаме България преди всякакви съюзи, в които участваме, и за нас всеки български гражданин, всеки българин има освен права и задължения. Ние остро се противопоставяме на това определени групи от българи, етнически групи да имат само права и привилегии, а да не си изпълняват включително и конституционните задължения.

Водещ: От това, което казвате, за разлика от други партии, не чух да споменавате увеличение на заплати и пенсии. Как бихте коментирали обещанията на другите партии в тази част?

Димитър Делчев: За нас обещанията на другите партии приличат повече на подхвърляни реплики на пазара. Всеки, който се е разхождал в пазарен ден в малките населени места, чува такива подхвърляния, ред реплики: „Аз предлагам сиренето за еди-колко си“, „А пък аз доматите – за еди-колко си“. Всъщност това правят другите партии. И ГЕРБ, и БСП, и останалите всъщност предлагат неща, които няма как да бъдат изпълнени, и те добре си дават сметка. Ние направихме едно изчисление, че ако БСП приложат своята програма в цялост, тя би струвала на държавата 14 милиарда лева. Това на практика означава три пъти кризата с КТБ, т.е. три банки трябва да фалират, за да могат БСП да изпълнят своята програма, което – разбирайте – няма как да се случи. При ГЕРБ положението е същото, горе-долу сходно. Те обещават много, давайки си сметка, че няма как да изпълнят това, което обещават. Затова и ние не говорим толкова за доходите, защото не искаме да се надцакваме и да се наддаваме по този доста лесен и бих казал елементарен начин. По-скоро нашата концепция и за доходите, и за социалната политика на България е, че когато се спрат течовете, когато спрат 1,5 милиарда – половината от тези пари, които се дават за инвалидни пенсии, когато спрат да се наливат в хора, които не са инвалиди, а просто са подправили документите си, за да могат да получават тези пари, това ще доведе до повече пари в държавата, това ще доведе и до увеличаване на пенсиите. Когато се облекчи бизнесът, когато малките и средни предприятия могат да кандидатстват свободно по обществени поръчки, не се притесняват от съдебен произвол и корупцията не е техният най-голям враг, тогава ще се подобрят и доходите в страната, ще се подобри инвестиционният климат, ще има и чуждестранни инвестиции. Т.е. ако ние наистина приложим нашата програма в цялост, неминуемо доходите ще се качат и ще станат дори и по-големи от тези, които се обещават от другите партии, разбира се, в дългосрочен план.

Водещ: В Реформаторския блок, както споменах и в началото, останахте две партии по-малко в блока. Така, като изброявате и приоритетите, акцентите, да разбираме, че има разбирателство, има единомислие, програмата е една, партиите, които са останали в блока, всички подкрепят това, което ще се случва по-нататък?

Димитър Делчев: Първо да уточня, че до този момент Реформаторският блок е напуснат от една партия, даже бих казал половин партия, защото да, ръководството на ДСБ заяви, че напуска Реформаторския блок, но извън ръководството, голяма част от структурите останаха в Реформаторския блок. Така че ДСБ по някакъв начин е с нас. По отношение на другите партии, които остават в Реформаторския блок – тук изключвам НПСД, които решиха да се явят с Лютви Местан, което не е нашият път, ние не приемаме за наша цел и стратегия, но всички останали партии сме единни по това, което предлагаме, и по това, което можем реално да постигнем и да свършим за българските граждани, в крайна сметка. И тук искам да подчертая, че ние добавяме партии. Миналата седмица, в петък, обявихме, че Български демократически форум се присъединява към Реформаторския блок, която е партия на 17 години, дясна демократична партия. А тези дни ще обявим и още няколко партии, надявам се, които ще се присъединят също към Реформаторския блок, защото споделят каузата и програмата на Реформаторския блок. Т.е. ние виждаме, че Реформаторският блок е един притегателен център за много други парти от спектъра център-дясно.

Водещ: Както казахте, успявате да привличате още съмишленици. А има ли сред другите партии такива, с които бихте работили след изборите?

Димитър Делчев: След изборите на първо място бихме мислили, бихме договаряли каквито и да било съвместни общи дейности с партии, които са от спектъра център-дясно. Като тук искам да подчертая нещо с две линии. Нашите взаимоотношения с ГЕРБ далеч не са ясни. Ние имаме доста проблеми с ГЕРБ, доста точки, по които имаме противоречие, защото ние смятаме, че Реформаторският блок направи много в образованието, въпреки че на отделни места лично премиерът Бойко Борисов се противопоставяше и не подкрепяше г-жа Кунева като министър на образованието, например за увеличаването на учителските заплати. След това, разбира се, това беше постигнато, което стана с много усилия. В момента също виждаме един опит за атака на Реформаторския блок от дясно, и аз го казвам това с огромно съжаление. И министърът, който беше зам.-министър по времето на управлението на Реформаторския блок – проф. Николай Денков, на практика излъга за това, че Европейската комисия е спряла парите на България в оперативната програма за образование. Тази лъжа днес се доказа от писмото на Европейската комисия, с което тя каза, че няма спрени средства. Т.е. две седмици тази тема, лъжлива тема, беше използвана, за да бъде атакуван Реформаторския блок и лично г-жа Кунева, за което министър Денков първо й дължи извинение, а ние считаме, че дължи да понесе и отговорност, т.е. да подаде оставка като министър на образованието.

Водещ: Г-н Делчев, да обобщим в края на нашия разговор – каква е най-сериозната амбиция на реформаторите за тези избори?

Димитър Делчев: Най-сериозната амбиция на Реформаторския блок за тези избори е да направи още по-голямо представителство на десницата, на десните хора, на консервативните българи, които смятат, че България трябва да се развива като силна национална държава в рамките на съюзите, в които участва, и когато получим тази голяма подкрепа, ние ще използваме в рамките на следващия парламент на първо място, за да не допуснем БСП и ДПС във властта, т.е. да има едно дясноцентристко правителство, на второ място – да защитаваме българските интереси, защото ние обичаме нашата страна.

Източник: focus-news.net

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре