По инициатива на местните структури на ДБГ в страната Националният съвет на "Движение България на гражданите", който се провежда днес в София, взе решение да им даде мандат да започнат политически консултации за създаване на широки обединения по места за местните избори. Обединенията ще се наричат Реформаторски общности за демокрация (РОД) за местните избори и в основата им ще бъдат партиите от реформаторската общност по места. Консултациите да се провеждат с местни коалиции, неправителствени организации, партии, активни на територията на дадената община, и активни в политическите дебати граждани.

Общинските съветници и областните координатори на ДБГ бяха категорични, че разрушаването на монопола на ГЕРБ по места минава през широки обединения, надхвърлящи рамките на Реформаторския блок. Според тях трябва да се търси подкрепата на граждани, НПО и партии от дясно-център, но и с различен идеологически профил, доказали по места, че се противопоставят на корупционния модел, наложен на българските общини.

Членовете на Националния съвет, в който участват ръководствата на местните структури на ДБГ, създадоха днес и Съвет за местни политики, който ще подготви стратегията за местните избори. Той беше оглавен от един от най-опитните общински съветници на партията адвокат Даниела Русева от Шумен.

Пред медии Димитър Делчев коментира, че от обединенията РОД автоматично се изключват ГЕРБ, БСП, ДПС и Атака, но кои ще са политическите и граждански субекти в РОД по места, ще се реши след политическите консултации по общини, които Националният съвет даде мандат да започнат. Нашите структури настояват за широки обединения и са категорични, че не искат да подкрепят никакви сепаративни действия в дясното, те са готови да изграждат широки фронтове по места, за да може да бъде разбит корупционния модел и феоализацията на общините. На въпрос дали ДБГ ще подкрепи вота на недоверие за антикорупцията Делчев отговори, че Националният съвет предстои да вземе днес решение, което ще бъде обявено на пресконференцията утре.

Националният съвет на ДБГ продължава и в момента. Решенията ще бъдат представени пред медиите утре, 6 ноември, от 13:00 ч. в центалата на ДБГ от председателя Димитър Делчев и новоизбрани членове на ИС.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре