Оперативната програма е създадена с недостатъци, които авторът й Денков не иска да разпознае, надявам се Крумова да му помогне да види, каза лидерът на ДБГ 

Проблем няма. ЕК потвърди, че пари не са спирани и е безотговорно да се създава друго впечатление, заяви Кунева

 

От 2001 година участвам в избори, през това време „отгледахме“ качествени млади хора и дойде времето да им дажа, че искам на тези избори да работя за тях.

Това заяви в „Лице в лице“ по бТВ лидерът на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева.

Щастлива, че мога да дам път на младите и има за кого да го направя, добави тя.

Попитана за изказванията на бившия министър-председател Кунева отговори, че и вторият мандат на Борисов е минал под надслова „магистрали“. На образованието и здравеопазването не можеш да прережеш лента, затова навремето му се е струвало правилно да даде тези министерства на реформаторите, тъй като това са и най- трудните сфери, каза тя. Когато аз станах министър на образованието и науката бившият премиер не говореше за образование, а сега го прави. Това е чудесно, каза тя. В предизборна кампания човек казва странни неща, надявам се да не се кае по-късно, добави лидерът на ДБГ.

Проблем няма. Европейската комисия потвърди, че пари по ОП НОИР не са спирани и е безотговорно да се създава друго впечатление, каза Кунева по повод твърденията на служебния министър за проблеми с Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Програмата е създадена с недостатъци, които авторът й Денков не иска да разпознае, надявам се служебният вицепремиер Крумова да му помогне да види, добави тя. Фокусът от писмото на ЕК беше изместен, каза Кунева и добави, че в него са описани и проблеми с оценителите, и с изготвянето на програмата.

Целият шум се вдигна, защото някой не иска да носи отговорност, това обаче не съм аз. В началото оперативната програма е моделирана от проф. Николай Денков, който е заместник-министър и в предходното служебно правителство, и при проф. Танев, от г-н Модев, който е ръководител на управляващия орган през това време. Грешката е направена при моделирането, тъй като този модел изисква едва ли не да се търси винаги НПО, когато става въпрос за образование, а това не е точният подход, каза Кунева. 

Когато поех министерството, нямаше акредитация на програмата, нямаше стартирани важни проекти в училищното образование и ние ги пуснахме. Преди да си тръгна оставих списък с действия, които трябва да се предприемат. Одитът също помага, за да се оправят грешките и да върви спокойно програмата, добави тя.

Аз спрях ромските проекти, които бяха спечелени от НПО регистрирани предишния месец, тъй като встъпвайки в МОН установих, че Денков и Модев не проверяват очевидни факти, припомни Кунева. Имаше три уж различни, а регистрирани на един и същ адрес сдружения, без да има доказателство, че проектите са за ромски деца. Затова аз поех управлението и дадох тези случаи на прокуратурата и ДАНС, припомни тя.  Да се краде от образование и ромски проекти е най-ниската точка, до която може да се падне.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре