Председателят на предизборния щаб на РБ  за разширяването на блока, логиката на предизборната кампания и разминаването в дясно

√ Личности, които са с граждански профил, без да са членове на партиите от РБ, ще намират свое място директно в нашите листи

√ Реформаторският блок не може да има никаква връзка с ДОСТ, „исторически компромиси“ не правим

√ Фрагментирането на Дясното е предателство спрямо десния избирател и налива вода във воденицата на БСП

√ Логиката на кампанията  е всяко решение да добавя положителна стойност към Реформаторския блок

√ Три акцента в програмата: силна държава, високи доходи и защита на националния интерес

 - Г-н Зеленогорски, Реформаторският блок неведнъж в последно време е заявявал възможността за приемане на други партии и отделни личности в Блока. Имате ли вече разговори с други политически субекти и кои са те?

- Вчера обявихме сключеното споразумение на РБ с Българския демократически форум с председател Жаклин Толева за явяване на 26 март заедно. Всички партии от център-дясно, които споделят нашата визия за засилване на консерватизма и развиване на патриотичния профил на РБ, и които оценяват участието ни в дясното управление като добро за България, са потенциални наши партньори. Водим още разговори. В близките дни ще обявим още такива партньорства. РБ ще се яви в по-широк формат на предсрочните избори.

- Очаквате ли подкрепа на изборите и от граждански структури и движения?

- Реформаторският блок винаги е работил добре с гражданските организации и на национално, и местно ниво. Очаквам и на тези избори да получим тяхната подкрепа. Личности, които са с граждански профил, без да са членове на партиите от РБ, ще намират свое място директно в листите на РБ, не като отделно гражданско тяло – считаме, че това е по-добро представителство за тези хора и техните съмишленици. Същият принцип приложихме и в органите на РБ, които се избраха на конгреса на Блока  – там има представители на индивидуалните и групови членове, които не членуват в нито една от партиите партньори в РБ. Това отваряне на РБ е нова линия и я следваме убедено.

- Защо се стигна до излизане на НПСД само 6 дни след първия конгрес на блока? Не беше ли нормално партията изобщо да не бъде включвана в рамките на Блока предвид открито изразените позиции на някои от нейните лидери спрямо съседни държави като Турция?

- НПСД постъпиха много коректно и съобщиха на РБ за разговорите си за ново партньорство. Те изложиха аргументите си пред Политическия съвет на РБ. Ние оценяваме досегашния им принос за общата ни работа. Тяхната цел е да се борят срещу монопола на ДПС и смятат, че с ДОСТ ще бъдат по-ефективни на този фронт. Реформаторският блок обаче не може да има никаква връзка с ДОСТ . Ние помним един „исторически компромис ” с Местан от недалечното минало, тогава реагирахме остро срещу него, така че е съвсем закономерно и сега РБ да е последователен:   РБ „исторически компромиси” не прави. Просто пътят, по който колегите от НПСД смятат, че целта им ще се случи, не е пътят на РБ.

С писмо Николай Ненчев се обърна към бившите ви партньори с призив за предизборно обединение. Как ще коментирате отговора на Радан Кънев ДСБ да се върне, ако лидерите на партиите се оттеглят? Не е ли твърде екзотично непосредствено преди изборите?

- Доскорошният ни партньор сам избра да напусне Блока. Много от хората на ДСБ не се съгласиха с неговото мнение и останаха в Блока – това се видя на конгреса на РБ, където от над 2000 души имаше и голяма група от ДСБ. Много от тях станаха индивидуални и групови членове на РБ, тъй като смятат, че единството на Десницата е много по-голяма ценност от личната амбиция на конкретен председател на партия.

- Къде всъщност тотално се разминахте с ДСБ – в проблема с лидерството, в отношението към властта, в различията по оста либерално-консервативно, или от всичко по малко?

- Аз със съжаление мога да кажа, че част от бившите ни колеги в РБ не прецениха добре ситуацията и измениха на рефлекса за единство, включително и чрез залитане към приятелски огън и риторика – аз това съм го преживявал в Десницата няколко пъти. Винаги съм бил за изграждане на мостове, не за тяхното разрушаване. Фрагментирането на Дясното е предателство спрямо десния избирател и налива вода във воденицата на БСП. РБ не се поддава на този разрушителен рефлекс. РБ ще задълбочи консервативния си профил, патриотичната визия и родолюбието също са наша задача, а либералните залитания идеологически не са ни присърце. Съчетани с популизъм и радикална лексика са особено опасни. Вижте в какъв търг с явно наддаване се превърнаха предизборните програми на партиите – заплати по 1200 и 1500 лева, пенсии по 700 лв, 8 милиона българи ще станем изведнъж… Как си представят, че хората ще повярват на този популизъм, откъде ще дойдат парите за тези обещания, кой ще ги изработи, тези политици после как ще гледат хората в очите, като се види, че са говорили неистини…

- Вие сте преминали през десетки избори. Какъв ще бъде характерът и логиката на предизборната ви кампания?

- Готови сме с програмата – акцентите вече обявяваме сектор по сектор, ще разгърнем кампанията в цялата страна и ще мобилизираме избирателите ни. РБ има десетки кметове, имаме областни кметове, близо 500 общински съветници, щабът работи много активно да разгърне този потенциал. Готвим комуникационната кампания, листите, тактиката. Ще има изненади, ще заложим на иновативност. Ще ползваме основни лица в различни функции и знам, че това ще предизвика реакции. Наша цел е да се спрат БСП и ДПС от връщане в управлението – след леви управления знаем какво се случва с България.

- На какъв принцип ще бъдат съставяни кандидатските листи и как ще бъдат определяни водачите – една вечна невралгична тема за партиите и особено коалициите?

- Всяка структура на РБ има право да номинира кандидати за народни представители. РБ залага на местни лидери и доказали се в обществото хора с десни разбирания и защитавали десните ценности през годините. Водачи ще бъдат доказани имена. В РБ листите не са невралгична точка. Спокойно и в дух на партньорство и уважение следваме логиката на кампанията – всяко решение да добавя положителна стойност към РБ. То е в името на десния избирател – трябва да направим така, че десните хора да са добре представени в 44-ото Народно събрание.

- Какъв изборен резултат очаквате, ако се явите в състава от партиите, в който сте в момента?

- Ние вече сме в по-голям състав, след присъединяването на БДФ. Част от играта на БСП са негативните внушения за РБ. Но нека напомним, че преди всички избори се предизвестява смъртта на РБ и на 4 избори заедно РБ все доказва, че това е манипулация и, както се казва, „слуховете за смъртта ни са силно преувеличени”.  И преди кметските избори се говореше какво ли не, но БСП няма областен кмет, нали, а РБ има няколко. Правят се внушения, пускат се слухове, на мода са социологическите „мокри поръчки“ и какво ли не, но избирателите на РБ са интелигентни и знаят, че това е пропаганда. Ние работим за голяма парламентарна група на РБ, т.е. повече десни хора с консервативни убеждения да получат представителство . В 43-ия парламент внесохме около 140 законопроекта, много от тях влязоха в сила като закони – това беше основата на реформите, в 44-ия парламент ще продължим реформите и ще имаме силна парламентарна група, сигурен съм в това.

- Бихте ли дали акценти от програмата на РБ, независимо че още не е представена в цялост?

- Да. РБ разчита на три политически приоритета в програмата си. На първо място, държавата и нейната силна функция в осигуряването на образование, здраве, сигурност, битка с корупцията, правов ред, справедливост и строг контрол. Като втори стълб – доходите на хората, условията за бизнеса и икономическия ръст на страната. На трето място, защитата на националния интерес през членствата ни във всички съюзи, в които нашите интереси да се превръщат в обща политика на ЕС и. НАТО. Около тези приоритети трябва да се търси национално съгласие и в крайна сметка ще доведат до по-добър начин на живот на хората у нас.

- Как ще продължите антикорупционните мерки, Меглена Кунева като вносител на закона за антикорупцията даде епична битка, законът мина на първо четене, но така и не бе гласуван окончателно?

- Законът за противодействие на корупцията по високите етажи трябва да е първият нов приет закон от 44-ото Народно събрание. Хората признават корупцията като най-голям проблем заедно с ниските доходи – РБ чува тоя глас. На първо четене закона гласуваха 130 народни представители. Но на второ не влезе, беше отлаган месеци. И сега България е единствената без антикорупционен закон. В програмата на РБ сега сме заложили радикални мерки – тези дни ще ги обявим. Те ще дадат ефект за доказването на това колко се поддават чиновници и висши служители на корупция и подкупи, за разследването на корупционно поведение. Има сектори от икономиката, където корупцията е със смазващи сраствания – енергетика, обществени поръчки например, и там прилагането на тези  похвати ще е решаващо за устойчиви резултати. Това е дълга битка, но РБ има набор от подробни мерки. Продължаваме в следващия парламент, докато влязат в сила.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре