Предварителният одит е предупредителен сигнал, който е добре дошъл и ще помогне за бъдещето на програмата и опазването й от корупция, подчерта Кунева

Оперативната програма за образование и наука не е спряна, няма спиране на никакви пари, не е коректно да се говори това. Има предварителен одит, което е стандартна практика за всички нови програми, каквато е нашата.

Има срок за отстраняване на проблеми в програмата – такива има във всяка, и е процедура, която е полезна за нас. Не се спират проекти през това време. Това коментира пред „Неделя 150” по БНР лидерът на ДБГ Меглена Кунева.

Предварителният одит е предупредителен сигнал, който е добре дошъл и ще помогне за бъдещето на програмата и нейната прозрачност. Смятам, че е по-добре да подам сигнал в прокуратурата, както направих, когато установих 7 проекта със злоупотреби, свързани с ромското образование, вместо да прикривам нарушения, каза Кунева. Ако ме питате дали съжалявам, че разкрих нарушения, направих вътрешно разследавне, взех мерки, спрях проектите със злоупотреби и подадох сигнал в Прокуратурата, не. Аз не мога да прикривам злоупотреби и не хвърлям вина върху предишни ръководства, защото това вреди на репутацията на страната, категорична бе тя.

Кунева подчерта, че служебният министър Денков и шефът на кабинета му Модев са най-старите служители, които отдавна работят по програмата и по нейното моделиране, те са архитектите и авторите на тази програма. Те са в състояние да отстранят проблемите в посочените срокове, категорична бе Кунева, като добави, че е оставила списък с мерки за преодоляване на слабостите и ако  той се изпълни, всичко ще е наред.

Според нея, Денков до момента не е говорил за най-сериозните проблеми – тези с  оценителите на проектите. Твърди, че е предупреждавал през април, а защо едва тогава, след като от 2014 година е шеф на програмата? Г-н Модев през 2015 и 2016 година е отговарял за програмата, за който период е проверката на ЕК, припомни Кунева и допълни, че и двамата са можели да убедят всеки министър в този период да вземе нужните мерки. Сегашният министър, тогава мой заместник, не е говорил с мен за подбора на оценителите на грантовите схеми. Още от началото на програмата  е замислено този подбор да става така, защо тогава не го е променил – той  е авторът на този подход, попита Кунева.

Тя добави, че след откритите от нея злоупотреби и сигнала до Прокуратурата е поела управлението на програмата за 2 месеца, за да стабилизира процесите след като е установен опит милиони левове през предишния период да се източат. Поела съм лична отговорност. В политиката не се казва, че другите са виновни, а ти поемаш отговорност да контролираш да не отидат публичните средства в незаконни ръце, каза Кунева.

Сегашният служебен министър е автор на модела на програмата - да си припознае отговорността и да поправи проблемите, посочи Кунева, като подчерта, че е тревожно отношението към администрацията на МОН - да се прехвърля вина върху обикновени служители, както прави сегашният служебен министър. Това е програма за 1,3 милиарда лева и тя трябва да се опази от корупция, категорична бе Кунева. 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре