Кога се сетиха ГЕРБ и г-н Борисов да говорят за образование, попита Кунева в ефир

Господин Борисов е в предизборна кампания. Той трябва да отговаря защо през 2009 година завари образованието с бюджет от 4,1% от БВП и ги намали до 3,5% - това беше в неговия самостоятелен мандат. Защо не застана до мен, когато аз поисках скромните 10% увеличение на заплатите на учителите, за да почувстват подкрепа от държавата? Защо се сети сега да говори за образованието? Съжалявам, че г-н Борисов не дойде на учителския събор, за да даде там обещание за 50% увеличение на учителските заплати – бяха 12 хиляди души.

Това каза лидерът на ДБГ Меглена Кунева пред БНР по повод репликите на Борисов от вчера.

Кога се сетихте, е моят въпрос към ГЕРБ и председателя им - премиер на предишното правителство, че образованието е приоритет, попита Кунева.

ГЕРБ не изведе до последната година един приоритет. Винаги съм била за диалог, ако не беше този диалог, нямаше да постигнем този резултат. Работила съм с цялото си сърце българските учители и учени да имат подкрепата, която заслужават и да има ефект за образованието. Въпросът вече е на коалиционна култура, и повече на думата култура, отколкото на коалиция, как българското образование да спечели повече подкрепа, категорична бе Кунева.

Тя подчерта, че има явно противоречие между версиите на Борисов и служебния министър Денков за това дали Денков си е подал оставката или е напуснал сам. Кунева подчерта, че е държала да има специално подготвен във финанси и управление на проекти човек за оперативната програма, а на Денков му е било предложено да се занимава с образование и наука като неин заместник. Но тъй като той беше много привързан към програмата, не прие това и си подаде оставката, каза Кунева, като напомни, че той и сегашният шеф на кабинета му Модев са двамата автори и архитекти на оперативната програма. Тя добави, че действията й по програмата са били насочени към предотвратяване на злоупотреби в ОП НОИР, за които е станало известно след вътрешно разследване и по тази причина са подадените от екипа й сигнали в Прокуратурата. 

Да се знае, че ако пак ще съм в позицията да налагам темата за образованието, както по-рано съм направила това за присъединяването към ЕС, за потребителите, за антикорупцията, а сега и за важността на българското образованието – аз съм готова да мина през подобна размяна на реплики. Но нека да е искрено, а не предизборно, каза Кунева по повод репликите на Борисов от вчера и обещанията за увеличение на заплатите в сектора.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре