А защо не и да се помещава у нас

С бившия еврокомисар, главен преговарящ на България с ЕС и вицепремиер, която е и лидер на ДБГ, разговаря Кристина Кръстева

- Г-жо Кунева, призовавате да има Европейска прокуратура. Защо за нас е толкова важно да има такава?

- Европейската прокурорска служба (ЕПС) ще се бори с корупцията. Имаме нужда не просто от засилено сътрудничество, а и от допълнителни гаранции, че ще бъдем подпомогнати при решаването на проблеми като корупцията.

- В кои области ще действа ЕПС?

- В корупцията, злоупотребата с власт, с европейски фондове и ДДС. Едно от най-разочароващите неща е да видиш, че европейските средства отиват не там, където хората имат най-голяма нужда от тях. 638 милиона на година са злоупотребите с европейски фондове, а измамите с ДДС се изчисляват на 50 милиарда! Ето защо аз чисто политически ще настоявам в програмата на Реформаторския блок да има ясен ангажимент, че ще настояваме България да влезе в минимума от 9 страни, с които да се започне ЕПС.

- Какъв минимум? И не отмира ли идеята, след като във вторник правителствата на страните от ЕС не успяха да приемат ЕПС?

-Напротив. До 2018 г. може да заработи. Разбира се, ЕПС трябва да се одобри и от правителствата, и от Европейския парламент. На последните заседания се реши да се създаде т.нар. засилено сътрудничество, т.е. не всички, а минимум 9 страни да участват в ЕПС, за да заработи. Това не е прецедент в Европа. Подобно бе, когато преговаряхме по Европейския патент - също дълго отлаган проблем. И днес Испания и Италия не са част от него. Преговорите за ЕПС започнаха през 2013 г. с проект от 136 страници. Впоследствие той претърпя модификации, финалната от които е за създаването на т.нар. “делегирани прокурори”, които ще работят в мрежа в съответната страна. Те ще бъдат под методическото и формално ръководство на ЕПС, но ще са с много силна национална подготовка, понеже националните правни системи в областта на наказателното право са доста специфични. Да участваме в ЕПС, да няма никакви тъмни ъгли.

- Какви ще са правомощията на ЕПС?

- Европейската прокуратура ще може да разследва, да обвинява и да предава на съд, и то по най-високите възможни стандарти.
Ако погледнете, ние от 2007 г. не се присъединяваме към нищо - нито към Шенген, нито към еврозоната. Нека присъединяването поне към европейското правно пространство - най-новата част от интеграцията на Европа, дръпне страната напред.

- Кои са най-силните поддръжници на ЕПС?

- Германия и Франция. Специално трябва да се поздрави комисар Юрова - тя успя да убеди Германия и да включи в предложението и злоупотребите с ДДС.

Ако се създаде ЕПС, ще се освободи капацитет на Юроджаст, които в момента се занимават с част от тези престъпления, и те ще имат повече възможност да се концентрират върху трафика на хора и върху тероризма.

Притеснява ме, че България се държи като страна изпълнител, която чака да решат големите. Ние трябва да сме страна, която може да комуникира преди всичко с българските граждани какво ще спечелим от ЕПС.

Преговорите по ЕПС бяха много силен приоритет за словаците, а ние може да имаме шанса да сме страната, в чието председателство ще започне ефективно работа ЕПС. Освен това ЕПС си търси дом. България няма нито една агенция на своя територия. Хубаво би било поне една европейска служба да намери своя дом в България.

Източник: 24chasa.bg

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре