Каквито и красиви приказки да се говорят за антикорупцията, без овластяване на хората да подават сигнали, без бюро за разследване, независим орган, инспектори и приет закон, това ще са само приказки, категорична е Кунева

Голямото състезание в Европа в следващите години ще е именно на терена на образованието, затова, и чрез новия закон аз училищното и предучилищното образование, рейтинговата система, обвързването на издръжката на студента с качеството на обучението му, засилване на връзката между училищното и висшето образование, ученето през целия живот, насочихме усилията към повишаване на качеството. Това каза в студиото на БНТ лидерът на „Движение България на гражданите” Меглена Кунева, като добави, че е против да се разширява държавната поръчка в университетите, ако това не води до подобряване на качеството на обучението.

На въпрос за Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж”  Кунева каза, че отговорността й е била да осигури цикъл от действия в рамките на 10 месеца и да се стабилизира системата, да се акредитира и ускори оперативната програма. Направихме всичко необходимо и сега проф. Денков може да стартира с успех. Кунева подчерта, че той и настоящият шеф на кабинета му г-н Модев са архитектите на оперативната програма, нищо не може да ги изненада в нея и познават отлично в детайли всичко за приоритетните й оси, модулите и операциите. Г-н Денков има най-голям интерес в науката, защото идва от тези среди, но програмата е насочена и към училищното образованите, където също трябва да се направят сериозни крачки, обясни Кунева приемствеността във ведомството и вече политическата отговорност на авторите на оперативната програмата.

Нашият екип пое програмата без акредитация, отворихме няколко от закъснелите операции като „Твоят час”, студентските стипендии, ученическите стипендии, студентските практики и други. Вероятно не сегашният, а следващият министър вече ще успее да отчете голям напредък по тези операции – това е приемственост, добави Кунева и подчерта, че програма е за 1,3 милиарда лева и в момента тече заключителната фаза за избор на оценители за научните проекти на стойност 350 милиона лева. Проф. Денков като мой заместник участваше в определянето на критериите, по които ще се оценяват проектите, в критериите за подбора на фирмите оценители, помните, че удължихме и срока. Сега имаме надежда, че тези проекти ще бъдат успешни и съм спокойна, че новият министър ще се справи, каза тя.

На въпрос за одита на оперативната програма, Кунева посочи, че още в началото е споделила притесненията си във връзка с откритите от нейния екип 10 милиона лева за ромските проекти, които са били спечелени от фирми, регистрирани месец преди започването на програмата, на един адрес. Тогава направихме вътрешно разследване, наложиха се дисциплинарни наказания, пуснахме сигнал до Прокуратурата и дори поех лично програмата, за да я предпазя от всякакви намеци за злоупотреби и корупция, каза Кунева. По думите й, проверката тогава е била много важна, защото е осъществена превенция и спиране на проектите, за да не отидат средствата не по законното предназначение. Моята задача като министър беше административна - да спра подобни течове и точно това направих. Оттам нататък нещата са в ръцете на съдебната власт, каза тя. 

На въпрос за вчерашната позиция на Малта против създаването на Европейската прокуратура, Кунева напомни, че България, в мандата си на Председател на Съвета на ЕС, трябва да потърси съгласие за създаването на Европейската прокуратура. У нас  трябва да има разговор защо е нужна тя на Европа и България. Девет страни минимум трябва да я подкрепят, за да стане факт. България ще спечели от Европейската прокуратура, защото тя ще се занимава с разследване на корупция, злоупотреби с европейски средства и измами с ДДС, обясни Кунева и подчерта, че това са ключови проблеми и ще „издърпат” нагоре в доверието на гражданите и българската прокуратура. В програмата на Реформаторския блок е заложена позиция за създаване на Европейската прокуратура, съобщи още Кунева, като подчерта, че са заложени и радикални антикорупционни мерки и похвати, които РБ скоро ще представи.

Не съм доволна, че не се прие Законът за борба с корупцията по високите етажи. Даже тези, които говорят най-красивите приказки за антикорупцията сега, за съжаление, част от тях мои бивши колеги от РБ, не гласуваха закона в пленарната зала. На първо четене мина със 130 гласа, но после започна тактиката на отлагане и ето къде сме сега. Каквито и красиви приказки да се говорят по темата, без овластяването на хората да подават сигнали, без бюро за разследване, независим орган, инспектори и приет закон, това ще са само приказки за престъпления, но те няма да се предотвратяват, нито ще има добри доказателства за присъди. Присъди и административни наказания – и двата начина са ефективни, като говорим за корупция, категорична бе Кунева.

За разширяването на РБ лидерът на ДБГ каза, че днес е първата крачка към него. Има силен интерес към присъединяване на нови партньори към РБ и това е добър знак. Не само се говори за обединение при нас, но и реално преодоляваме, стъпка по стъпка, преговорния процес. Имаме ясни публични критерии, по които оценяваме възможните партньорства – идеологически за споделяне на десните ценности, еднозначна оценка как РБ се е справил в управлението, споделяне на приоритетите на РБ, изброи още Кунева. 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре