Предложенията на БСП са шокиращи – те се готвят да седнат на трапезата за голямото харчене на фискалния резерв, който оставихме от 13-14 милиарда лева. Тази заявка е тревожна, защото знаем какво се случва, когато идват леви правителства, като това на Орешарски. Даже има информация, че Жан Виденов бил писал икономическата част от програмата им, което е още по-стряскащо.

Това каза по ТВ Европа Настимир Ананиев, член на Националния координационен съвет на РБ.
На въпрос за обещанията от различни партии за по-високи доходи Ананиев отговори, че тази тема е ключова, защото хората отчитат ефекта на реформите, едва когато усетят повече пари в джоба си, което е съвсем нормално. За последните 4-5 години средната работна заплата расте с 6-7 процента, така че има покачване на доходите, но то не е шоково. Заявката за 1500 лева средна заплата при пълен мандат трудно би се осъществила, прогнозира Ананиев. В момента средната заплата е под 1000 лева, което значи над 50% нарастване за 4 години. Разбира се, проблемно е и това, че ГЕРБ не успяват да довършат мандатите си в управлението и обикновено те са причината за това. Тези заявки означават, че за 4 години ръстът ще е двоен спрямо сегашния - по 12.5% годишно - което значи, че България трябва да стане някакъв балкански тигър, с много бързо растяща икономика, страшно много инвеститори са решили да дойдат тук, да отворят фабрики, да наемат работници, изрази скептичност Ананиев.
Затова е притеснителна заявката на БСП за голямото харчене, което се задава – проблемът е откъде ще дойдат приходите. И тук вече идва разликата в политиките за доходите при ляво и при дясно управление. Дясното също е социално – например повишаването на пенсиите е важна задача и за РБ. Десният подход ще намери начин да ги вдигне, като осигури приходи и спиране на източването на НОИ през инвалидните пенсии, за да могат да бъдат покрити дългосрочно и устойчиво. Това са десните мерки. Левите обаче обещават, после раздават, и след това мислят откъде да вземат парите, като обикновено това са пари от заеми или увеличение на данъците. Не мисля, че това е правилният подход, добави Ананиев.
На въпрос за РБ той каза, че Блокът се разраства и провежда разговори с няколко формации за присъединяване към Реформаторите. Има голям интерес, защото се видя, че РБ беше коректив на ГЕРБ и ясно се видя разликата между кабинетите Борисов 1 и Борисов 2 – това е Реформаторският блок и реформите в 4-те ключоив за хората сектори - здравеопазване, образование, сигурност и икономика. Около 50% от програмата ни се осъществи през тези 2 години, внесохме над 90 наши и над 140 общи законопоректа с други политически сила, заяви Реформаторът.
Фрагментирането на дясното прави лявото по-силно. След такова разделение през 2013 година дойде кабинетът Орешарски. За съжаление, егото на някои хора беше по-голямо от целта за единство на десницата, която следвахме. Аз никога не съм подценявал българския избирател, а РБ прави всичко за добро представителство на десните хора в 44-ия парламент, добави Ананиев, като съобщи, че РБ представя програмата си следващата седмица.
Мисля, че БСП ще получи голям шамар на изборите, а Корнелия Нинова ще трябва да подаде оставка, тъй като тя си присвои резултата на президента Радев от 2.5 млн. избиратели, които аз съм сигурен, че БСП няма да постигне на тези изборите, категоричен бе той. По думите му, Румяна Бъчварова, която отговаряше за коалиционната политика, трябваше да направи по-доба стиковка в управляващата коалиция, но въпреки нейния неуспех, се направиха и много конкретни неща за гражданите. ГЕРБ е наш конкурент на тези избори, ние не подценяваме и изгледите за коалиция ГЕРБ-БСП, която за десните хора е крайно неприемлива, добави Настимир Ананиев. За РБ е ключово да не се допусне управление на БСП и ДПС и там сме фокусирали нашите усилия, добави той. Избирателите ще решат кой искат да ги представлява, преференциите в бюлетината ще им дадат възможност и за мажоритарен вот. Призовавам всеки да гласува с преференция конкретно за човека, който би защитил най-добре неговите интереси, подчерта Ананиев.
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре