Предупреждавахме, че разделението в дясно е опасно! ДСБ подкрепиха ГЕРБ за ЕНП, припомня политикът

Министрите на Реформаторския блок са „специален обект“ на прокуратурата, ние имаме пълно доверие в Петър Москов и Николай Ненчев, заяви председателят на предизборния щаб на коалицията

Г-н Зеленогорски, защо се случи това ново разцепление в дясното политическо пространство?

- Може би защото част от колегите не са били участници и дори не са изследвали най-новата история на десницата в България. И може би не оценяват каква щета биха нанесли, и то в полза на БСП и ДПС, при евентуално фрагментиране на дясното политическо пространство, което ще доведе до невъзможност избирателите им да бъдат представени в българския парламент. Ние, които сме в Реформаторския блок, в огромната си част сме от партии от старата десница и бяхме свидетели на разцепването на СДС на две партии, и за съжаление, на разтрогването на „Синята коалиция“. И затова смятаме, че трябва да имаме рефлекс за самосъхранение и рефлекс за съхранение на представителството на десните хора в Народното събрание. Това е причината да останем в Блока.

Очевидно е, че останалите колеги не прецениха добре ситуацията и измениха на рефлекса за единство. Ние и сега им предлагаме да търсим възможности за сътрудничество за взаимно гарантирано присъствие, и то добро присъствие в българския парламент на десните политически сили. Иначе в Реформаторския блок сме сигурни, че ще бъдем част от следващия парламент, но бихме искали да бъдем по-голяма група, т.е. повече десни хора да получат представителство.

- Не повтаряте ли грешките на бившите лидери на СДС Иван Костов и Надежда Михайлова?

- През 2013 г. това беше променено като тенденция. След създаването на Реформаторския блок, десните партии присъстват значимо в парламента с активна работа на народните представители. Ние бяхме една от най-успешните групи - внесохме над 90 самостоятелни законопроекта и 140 с други политически сили, множество проекторешения, проектозакони, парламентарни въпроси и т.н.

- Противоречията между десните партии не са ли породени от личните вражди на лидерите през годините?

- Тежките междуличностни конфликти, които оставиха отпечатък във взаимоотношенията между партиите, преминаха още със създаването на РБ преди години. В момента има ясно разграничаване на либералната ценностна система от консервативната. На първия си конгрес Реформаторският блок ясно се определи като носител на един модерен консерватизъм и може би това е някакво ценностно разделение с колегите, които вече обявиха своя отделен път - насочен повече към либералните идеи. РБ, напротив, акцентира върху консервативния си профил.

За нас ултралиберализмът, който се налага от част от колегите от другите проекти, не е доброто решение нито за България, нито за Европа, нито за света. И всъщност политическият и обществен живот го доказа - необходимо е да се върнем към ценности, които са съхранили, нас българите, през годините: консерватизъм и патриотично мислене. Ние сме част от Европейския съюз и от НАТО. Нашата национална идентичност, нашите традиции и култура, трябва ясно да личат в Европейския съюз и ние трябва да се участваме във вземането на решения, които ще ни съхранят като нация. Това е един голям сблъсък и някакси, ние политиците, не усетихме този вятър, който впоследствие стана ураган.

- Има ясно разделение между десните партии по отношение на ГЕРБ. „Нова република“ и „Да, България“ са категорично против каквото и да било сътрудничество с партията на Бойко Борисов. В същото време вие от РБ заявихте, че отново бихте управлявали с ГЕРБ.

- Конгресът на Реформаторския блок гласува, че ние ще търсим стабилно представителство в българския парламент. Делегатите оцениха участието ни в управлението като успешно. За нас дясноцентристко управление на страната е приоритетно с партии, членове на Европейската народна партия (ЕНП). Това е нашият път. Това не означава само и единствено ГЕРБ, защото в ЕНП, освен ДБГ и СДС, членуват и ДСБ, и ГЕРБ, а има и друга партия, която в момента не е на политическия небосклон. Така или иначе най-нормално е да търсим мнозинство в рамките на европейското политическо семейство. А и какво означава да не одобряват ГЕРБ? От изброените партии имаше министър на правителството на ГЕРБ и техни членове заемаха високи позиции. В тези нови политически проекти сега има бивши депутати от групата на РБ, чиито зоконопроекти се приемаха именно с гласовете на ГЕРБ, независимо, че се обявиха за "опозиция".

А иначе е факт, че през последните 2 години от РБ бяха и коректив на коалиционното правителство, и опонент - критикувахме ГЕРБ, понякога имахме общи решения, които бяха консенсусни в рамките на ЕНП и  на партньорството ни с Патриотичния фронт, но понякога имахме големи разминавания, дори остри конфликти. Нека да стане ясно – смисълът в политиката е не да формулираш някаква визия и цели за пред медиите, а да се опитваш да ги постигнеш на практика и да умееш да събираш мнозинство, за да станат те факт. За да станат те факт обаче трябва да намериш партньори.

С кого да си партнираме? С БСП и ДПС ли? Естествено, че не с тях, а с нашето политическо семейство ЕНП! Ние сме с дясна визия и трудно бихме могли да си сътрудничим с левицата или да вземем такива решения по време на предизборна кампания, които могат да доведат ляв президент на власт. Предупреждавахме, че разделението в дясно е опасно. През ноември 2016-та становището на РБ беше ясно и категорично, но част от колегите вдясно се поколебаха и измениха на единството и сега виждаме резултата. Това колебание и това фрагментираме може да доведе до лявоцентристско управление в България, което няма как да бъде цел на една дясна политическа сила.

Доколкото знам, колегите от „Да, България“ се формираха като партия, която ще работи за „предефиниране на центъра“. Когото прочетем устава и когато видим техните програмни намерения, ще сме наясно в коя посока искат да работят - колко са десни, колко са консервативни. Ако работят в посока „център-дясно“, макар че те казаха само „предефиниране на центъра“, е очевидно, че има възможност за сътрудничество. Ако обаче влязат в либералния регистър, това става друга платформа, различна от консервативното дясно, което РБ изповядва. Колегите от проекта на ДСБ „Нова република“ са се ориентирали в нашата посока – дясната, и силно се надявам и те да успеят на изборите и за в бъдеще да си сътрудничим. Все пак в „Нова република“ има партия от ЕНП - това е ДСБ. Между другото, тази формация ДСБ подкрепи членството на ГЕРБ в ЕНП. И ако сега те поставят въпроси къде в политическото пространство е партията на Бойко Борисов – ляво, дясно-център, е логично да попитаме защо не реагираха, когато гласуваха за включването на ГЕРБ в Европейската народна партия?

Имали сме много сблъсъци с ГЕРБ – както аз, така и много кметове от десницата. Но така или иначе политиката е изкуството на възможността да се намери визия, чрез която да се промени България. В момента тази партия е част от нашето политическо семейство и е нормално да кажем, че бихме си сътрудничели с тях.

- Лидерът на БНЗС Николай Ненчев изпрати прочувствено писмо до Радан Кънев, Христо Иванов и Гроздан Караджов. В „Движение България на гражданите“ споделяте ли апела му те да се върнат в РБ?

- Освен зам.- председател на ДБГ, аз съм председател на предизборния щаб на Реформаторския блок. Под мое ръководството коалицията участва на последните местни избори, на които се представихме много успешно – спечелихме 4 областни града и имаме над 30 кмета, а БСП - нито един областен. Аз ръководих щаба и по време на кампанията за президентските избори. Така че моето мнение до известна степен ангажира и целия блок. На конгреса ясно беше казано, че ние сме оставили вратата отворена за всички в „център – дясно“, а решението бе гласувано от над 2000 делегати. Ние сме в готовност и бихме разговаряли с всяка партия „вдясно – център“. Правим го и в момента, само че времето тече и според мен почти изтече. Аз вече дълбоко се съмнявам какво би могло да се направи в тези заключителни дни преди регистрацията в ЦИК. Днес (в четвъртък, б.р.) водихме разговори, но не бих искал да конкретизирам с кого. На парламентарните избори през март със сигурност ние ще ще явим в по-разширен формат. Ще има и други политически сили, които ще се присъединят към тези 5, които сега са в Реформаторския блок.

- „Нова република“ и „Да, България“ сред тях ли са?

- Не бих могъл да кажа нищо, преди да настъпи 00 часа на 8 февруари, когато е крайният срок. Все пак не бих искал предварително да затварям която и да е възможност, още повече че и че цитираното от вас Ненчев писмо е усилие в тази посока.

- В Реформаторския блок сте твърдо убедени, че ще бъдете част от следващия парламент?

- Да, защото видях почти всички кметове, може без един или двама, на конгреса ни. Имаме около 30 кмета, 500 общински съветници, имаме и много силни организации в големите градове. Без структури в предизборна кампания е много тежко. Все пак аз съм участвал във всички избори от 1990 година насам и знам, че едно е да създаваш някаква доза идеализъм и творчество, някаква политическа сила, а съвсем друго е да имаш конкретните хора и структурите по места, на които да разчиташ в една предизборна битка. Изборите в България са си война и трябва да имаш войници.

- Какви са практическите резултати от конгреса на РБ? Коалицията вече има нови органи - Национален координационен съвет и Политически съвет.

- Ние продължаваме да се управляваме на конфедеративен принцип, със силно запазване на суверинитета на партиите. Има екип, в който всеки си знае позицията - както в един футболен отбор левият бек е ляв бек, а централния нападател си е централен нападател. Смятаме, че нашият проект трябва да се управлява на екипен принцип, така както се управлява и Европейският съюз (ЕС). Ние в известно степен препокриваме основния постулат на ЕС - „Единни в многообразието“ и „Работа в екип“. Избраха се и двата нови органа - НКС и Политическия съвет, които вече работят усилено за подготовката на изборите.

- В Националния координационен съвет (НКС) видяхме едно спорно име. Става въпрос за Янко Станев от Варна. Чие предложение е той?

- Всяка политическа сила предложи свои представители за членове в Съвета. В случая става въпрос за СДС и той си е тяхна отговорност. В този момент не бих могъл да коментирам нищо по-различно от това, което е известно. Всяка партия отговаря за хората, които е предложила.

- Прави впечатление, че след оставката на коалиционното правителство на Бойко Борисов, прокуратурата масово повдига обвинения на министри-реформатори. Как си обяснявате тази активност на държавното обвинение?

- Надявам се, че тази активност на прокуратурата не означава опит за политическа намеса преди парламентарните избори. Наистина прави впечатление, че процентно ние сме доста добре представени по този показател. Това ме навежда на мисълта, дано да не съм прав, че ние сме „специален обект“ на държавното обвинение. Ние обаче сме наясно, че нашите министри и хората, на които бяха повдигнати обвинения, са действали в рамките на закона и в полза на държавата. Бих могъл да коментирам всеки казус по отделно, но едва ли сега това е необходимо да го правя. В Реформаторския блок имаме абсолютно доверие в д-р Петър Москов, Николай Ненчев и останалите колеги.

- Наскоро казахте, че някой се опитва да разбие РБ. Кого имахте предвид?

- Изложих тази теза още в момента, когато една партия напусна коалицията. Само че разгромът не се получи, защото Реформаторският блок се оказа в добра кондиция. И социологическите проучвания показват това - ние сме над „чертата“ (4-процентният праг, б.р.за влизане в Народното събрание. В Блока считаме, че след вота на 26 -ти март ще бъдем значително „над чертата“. Абсолютно убеден съм в това и ще ви дам пример с последните местни избори, когато си поставихме ясни цели. Никой не ни вярваше, а ние спечелихме изборите в 4 областни града. Между другото, БСП няма нито един кмет на областен град.

Източник: epicenter.bg

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре