Ако в началото на демокрацията смятахме, че битките в дясно са синптом на израстването, то сега може да се каже, че разделението се превърна в хронична болест. Трябва да се излекува егоцентризма и жаждата за лидерство, за да има истинско обединение, защото избирателите няма да простят поредно разцепване, коментира пред телевизия Европа Найден Зеленогорски, заместник-председател на „Движение България на гражданите“.

 

Всяко сепариране на дясното води до катастрофа и дава нови сили на ГЕРБ и БСП. РБ единствен, извън ГЕРБ и 1 от ДПС, има областни кметове и то защото бяхме обединени. На следващите местни избори трябва да подобрим този резултат не само в областните, но и по-малките общини, затова вече по страната се работи за реформаторски обединения за демокрация и силно представяне на изборите за местна власт, каза той.

В момента ножицата между Севера и Юга се задълбочава и за да спре изоставането на Северна България трябва сериозни инвестиции в инфраструкура. След като държавата няма средства, трябва да се търсят нови възможности като финансиране от пенсионните фондове, които в момента имат около 12 млрд. лева и вместо да се инвестират в чуждестранни фирми, могат да бъдат в полза на българската икономика, каза Зеленогорски. Необходимо е да се обмисли възможността за закон за специални инфраструктурни облигации, допълни той.

В момента общините и регионите нямат достатъчно възможности да се конкурират за привличане на инвестиции, поставени са в зависимост от централната власт и трябва да се върви в посока на децентрализиране, каза още той.

Относно промените в Конституцията, предложени от ГЕРБ, Зеленогорски беше категоричен, че това е опит за реабилитиране на комунизма. Престъпните намерения вече трябваше да са доказани и хората да са в затвора, не знам защо си мислят, че ако удължат срока, това ще се случи, допълни той.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре