Протоколите в изборния ден ще излизат пет минути след края на гласуването с машините. Държавата може да направи бърза обществена поръчка. Стотици хиляди машини има по света – и в Белгия, и в Канада, и в САЩ, могат да се поръчат на производители, да се вземат под наем от държави, да се изплащат на лизинг, да се купуват поетапно и да се ползват под наем, докато се набавят нужните. Това заявиха Димитър Делчев и Настимир Ананиев от „Движение България на гражданите“ от Реформаторския блок при демонстрацията на вота с машина за гласуване днес  в София.

 

12 400 машини трябва да има във всички секции на изборите на 26 март, подчерта Делчев и добави, че наемът на една машина е около 1000 лева, това прави до 18 милиона лева  за въвеждането на машинното гласуване в 12 400 секции.

Настимир Ананиев подчерта, че има достатъчно производители и доставчици на машини и държавата, при съкратени срокове на поръчките, които са предвидени в Изборния кодекс, може да организира процеса. Необходимите за пилотното машинно гласуване се вземаха под наем до момента, поясни Ананиев.

Делчев не отрече, че има реална опасност от касиране на изборите, ако не се случи машинно гласуване. Ние, от РБ, далеч не искаме това да се случи и затова през цялата последна година, включително и като народни представители, ние внасяхме проекти за изменения на Изборния кодекс за увеличаване на машините в секциите, за да се въвежда поетапно, а не шоково, както се случва на служебното правителство.

Факт е, че досега се бездействаше, че ЦИК смятаха, че проблемът ще се реши от само себе си, а и че г-н Томислав Дончев не направи достатъчно, за да се наемат или купят машини достатъчно рано. Знае се от 2014 година за това, че от 2017 година влиза в сила машинното гласуване. Не е важно друго, а да се спази срокът, каза Делчев.

Ананиев и Делчев посочиха, че вече няма да може да се прави т.нар. „индийска нишка” пред  урните, няма да има невалидни бюлетини и много от пороците на гласуването ще се прекратят. Делчев изрази съжаление, че не се декриминилизира провокацията към подкуп и купуване на гласове, както от РБ предложиха, за да се спре с купуването на гласове.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре