Всички пилотни проекти досега с машинното гласуване показаха, че няма проблеми с него и може да се осъществи успешно, а успоредно с него да се запазят и хартиените бюлетини. Няма да е спазен Изборният кодекс, ако няма машина за гласуване във всяка секция и са основателни страховете, че това може да доведе до касиране на изборите. Това коментира в „Още от деня” по БНТ Димитър Делчев от Реформаторския блок, който демонстрира гласуване с машина в ефира на предаването.

От 2014 година Изборният кодекс предвижда да има до 500 секции общо с машини, а от 2017 година да има машини във всички 12 400 секции. Ние, от РБ, предложихме изменения в Изборния кодекс да се въведат повече машини още на предходните избори, за да спрат манипулациите на вота на хората и с бюлетините, и с протоколите, каза той.

Машинното гласуване е по-лесно, спира всякакви манипулации, свързани с невалидни бюлетини, поправяне на протоколи и „индийски нишки” пред урните. Машината се стартира от председателя на секцията, като е ясно, че сте редовен гласоподавател. В часа, в който свършват изборите, трябват 5 минути, за да се отпечата протоколът, който няма никакъв начин да се манипулира, а човек си проверява по разписката от машината, че коректно е отразен вотът му. Тайната на вота е гарантирана, софтуерът не може да се „хакне”, машините имат защита и могат да работят и при спиране на електричеството в секцията, подчерта Делчев. Не ви трябват преброители, защото машината брои автоматично, каза Делчев и подчерта, че за РБ машинното гласуване е бъдещето. Според думите му, така се осъществява вотът в Белгия, САЩ, Канада и на други места, като в Белгия машините са собственост на отделните кантони и са по няколко в секция. Делчев каза, че каквато и да е стойността, държавата трябва да изпълни решението на ВАС, като спазва публичния интерес.

Реагирахме мигновено след решението на ЦИК за машините, защото то беше противозаконно и знаехме, че ВАС ще го отмени. И на предишните избори имаше противозаконно решение на ЦИК - когато постановиха един и същ номер на партиите в бюлетината във всички райони и после обжалвахме решението им и то бе отменено, напомни Делчев. По думите му, и ДПС, и БСП, чрез аферата „Костинброд”, са показали, че могат да създават проблеми с изборите, докато от РБ още от учредяването си са за изчистване на изборния процес от манипулации и за машинно гласуване и машинно преброяване.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре