От една година ние, от Реформаторския блок, повтаряме, че трябва да има машина за гласуване във всяка секция – те са 12 400 секции в страната. Проблемът с липсата на машини може да предизвика касиране на изборите, защото още през 2014 година се прие президентските избори да са последните у нас без машинно гласуване, а от 2017 година то да е се въведе навсякъде. С днешното решение на ВАС се потвърди, че машините са задължителни и трябва да се осигурят.

Това коментира в „Лице в лице” Антони Тренчев от Реформаторския блок, който демонстрира гласуване с машина в ефира на предаването. По-просто от това гласуване  с машина, гласуването изобщо не може да бъде. Машината се активира с бутон от членовете на СИК, когато ви намерят в списъците. Те дават сигнал, с натискане на бутона, че сте редовен гласоподавател и вие осъществявате вота си, като  посочвате партията и преференцията в листата, ако искате преференция. След по-малко от 10 секунди излиза документ с криптиран код, който съдържа вота ви и вие го пускате в урната, демонстрира гласуването Тренчев.

По думите му това е евтино, бързо, ефективно и сигурно гласуване, което още на изборите на 26 март трябва да е факт във всичките 12 400 секции. Не ни приемаха сериозно, когато от РБ от цяла година говорим, че остават месеци до въвеждането на задължителното гласуване с машини, а машините не са осигурени, напомни Тренчев и добави, че в последните дни на 43-ия Парламент Реформаторите на специален брифинг също посочиха, че остават две седмици до въвеждането на машини за гласуване във всяка секция от 1 януари 2017 г., а такива машини още не са осигурени.

Това би дало основание за касиране на изборите и е потресаващо, че никой не го прие присърце. Може да доведе до голяма политическа криза, ако се стигне до касиране, подчерта той.

По думите му, цената на демокрацията не може да се измерва с цената на доставяне, наемане или производство на машините и ако тя е 20 милиона лева, държавата трябва да я осигури, за да спази собствения си закон, още повече че има фискален ресурс. От края на 2014 година е известно, че трябва да има машина във всяка секция и някой не си е свършил работата. Не се изискват специални технически умения за ползване на тази машина за гласуване. Дали човек, който не може да чете, ще може да гласува, е съвсем друг въпрос, каза Тренчев и подчерта, че с машинното гласуване ще има нула невалидни бюлетини, които на няколко от последните избори са стигнали близо 10 %

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре