Ако ЦИК не изпълнят закона и на предсрочните парламентарни избори няма машини за гласуване във всяка секция, има риск изборите да бъдат касирани.

Това коментира пред БНР Димитър Делчев от "Движение България на гражданите" от Реформаторския блок по повод решението на ВАС, който отмени решението на ЦИК.

 

Решението на ВАС е очаквано, защото това, което казваха ЦИК, противоречи на закона, добави Делчев. Още днес служебното правителство и ЦИК трябва да предприемат действия в посока за осигуряване на машини за гласуване във всяка секция, заяви Делчев. Изборният кодекс осигурява възможност за по-кратки срокове при обществените поръчки, припомни той и добави, че по груби сметки това ще струва между 15-20 млн. Това е малка сума в сравнение с възможността изборите да бъдат касирани, категоричен бе Делчев.

Ние, от РБ, многократно от 2014 насам призовавахме за въвеждане на повече машини в секциите, защото знаехме, че 2016 ще е последната година с избори без машини във всяка секция, добави Реформаторът.

По отношение на машинното гласуване си заслужава да се инвестира, защото решава много от проблемите като невалидните бюлетини, индийски нишки и всякакви порочни процеси с контролиране на вота, каза Делчев. 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре