В България липсва държавата. До това доведоха имитациите на дейност от страната на ГЕРБ. Дадоха се милиони за електронно управление, а такова няма, борбата с корупцията постоянно се отлага, липсва сигурност за хората. На ГЕРБ им е удобно да битуват в такава среда и това правителство няма никакво намерение да я променя, нито да прави реформи. Това каза пред БИТ Димитър Делчев, председател на „Движение България на гражданите“.

Електронното управление и електронното гласуване ще намалят значително възможностите за корупция и контрол над определени групи и очевдино това не е изгодно на ГЕРБ. Начин за осъществяване и на двете има, но не и политическа воля, категоричен е Делчев.

Попитан за поредния скандал с подслушване Делчев коментира, че ще има опити за опитомяване на Бюрото за контрол над СРС. Политици, журналисти, бизнесмени се опасяват от подлсушване, но нито Цацаров, нито Борисов казаха кой е бил подслушван. Агенцията за подслушване е подопечна на премиера, затова очаквам да каже за какво се харчат парите ни. Няма данни подслушванията да са довели до осъдителни присъди, а по-скоро се слушат неудобните. Опасявам се в тази мрежа на подслушвания по време на председателството да не бъдат закачени и европейски политици и да влезем в огромен международен скандал, добави той.

Много станаха случаите, в които представители на национални и регионални медии биват заплашвани и притискани. Когато властта стигне до там, че да си позволи подобни действия, означава, че се е „отлепила от земята“, но хората скоро ще ги приземят, отговори на въпрос Делчев.

ГЕРБ и БСП се опитват да затворят дебата помежду си, но са двете лица на една монета, затова са необходими общи усилия на демократичните партии, които да се противопоставят на това. В много общини вече се водят разговори за създаване на реформаторски общности за демокрация за местните избори, за да се спре феодалния модел на управление.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре