На конгреса на Реформаторския блок видях енергия и воля да работим за силен РБ в парламента, който да бъде гарант за дясноцентристко мнозинство, гарантиращо продължаването на реформите.

Това каза пред БНТ Найден Зеленогорски, заместник-председател на „Движение България на гражданите“ и председател на Предизборния щаб на Реформаторския блок.

Изживял съм и момента, в който ДСБ напусна СДС, после разбиването на Синята коалиция, сега се направи опит за разбиване и на РБ, но този път несполучлив. Част от една партия напусна, но нова друга влезе, а сред тези над 2000 делегати, които бяха на конгреса на РБ в събота, се видя единство и кураж за бъдещи битки, каза Зеленогорски.

Делегатите на конгреса гласуваха за възможността за индивидуално и групово членство. А вече водим преговори с други дясноцентристки партии, добави той. Вратата е отворена за всички, включително и за тези, които напуснаха. На конгреса имаше 250-300 делегати от ДСБ дори цели структури, които очевидно са направили своя свободен избор, подчерта той.

Нашата цел е да бъдем гарант за изпълнението на реформите и коректив в следващия парламент, не като някои други, които се борят да минат 1% бариера, за да вземат субсидия, отговори Зеленогорски на въпрос за новите политически проекти.

РБ ясно заявихме, че сме консервативен проект, тъй като в България има социално-либерално увлечение. РБ трябва да наложи именно модерен консервативен модел, категоричен бе той.

Зеленогорски напомни, че делегатите на конгреса са гласували политическа резолюция за силна държава, която да гарантира равнопоставеност на собствеността, сериозни инвестиции в образование, култура и здравеопазване, съдебна рефома и върховенството на закона, сигурност и подобряване на инфраструктурата. Това са публичните сфери, в които държаватa трябва да бъде силна и това е нашата основна цел, заяви той.

Другият водещ елемент за РБ е човешката свобода, въвеждането на правила, гарантиращи конкуренцията, равнопоставеност и премахване на монопола на администрацията над хората, добави председателят на Предизборния щаб на РБ.

Зеленогорски заяви, че приоритет за следващия парламент трябва да бъде приемането на антикорупционния закон и нова наказателна политика, за което не е имало обща воля в 43-то Народно събрание, въпреки усилията на РБ.

Относно реденето на листите за предсрочните избори председателят на щаба поясни, че в РБ принципът ще бъде почтени хора, професионалисти, лидери на местно ниво, да бъдат предлагани за народни представители. Ще избягваме парашутизма, тъй като искаме в листите да бъдат хора, които са работили активно за общността в определената област, допълни той. 

 
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре