Президентските избори през 2016 бяха последните, които трябваше да са с пилотно машинно гласуване, подчертава Делчев

Изборният кодекс, приет още през 2013 година, е категоричен, че президентските избори през 2016 са последните с пилотно машинно гласуване и през 2017 година трябва да има машини във всички около 12 400 секции в страната. 

Това коментира пред медии по време на Първия конгрес на РБ Димитър Делчев от "Движение България на гражданите", член на Националния координационен съвет на Реформаторския блок. 

Отговорност и предизвикателство пред служебното правителство ще бъде да проведат изборите по указания в закона начин - т.е. с машини за гласуване в секциите, каза още Делчев. От 3 години се знае, че те трябва да се въведат, а миналата година при обсъждането на промените в Изборния кодекс ние, от РБ, напомняхме това многократно и искахме въвеждането на машини в поне половината секции в страната. Напомнихме за това изискване отново преди няколко месеца, не само за да бъде спазен законът, а и защото машинното гласуване ще доведе до по-голяма прозрачност на изборите и до спиране на манипулациите с протоколите и броенето на бюлетините, каза Делчев.

Решението на ЦИК да има машини само в 500 секции противоречи на закона, чиято норма ясно предписва, че възможност за машинно гласуване трябва да има във всяка секция. Затова очаквам да бъде отменено от ВАС, коментира Реформаторът. Вместо да се чудят как да не приложат Изборния кодекс, членовете на ЦИК да обяснят какво направиха през последната половин година за осигурявнето на необходимия брой машини, каза още той.

Според него, Народното събрание е единственият орган, който може да промени този текст, но Парламент вече няма и промяна не може да се гласува, докато не се избере новият. Служебното правителство трябва да изпълни закона и да има машина във всяка от тези 12 400 секции, категоричен бе Делчев.

Предсрочните парламентарни избори поставят служебното правителство в кризисна ситуация, която е трудна за решаване. Но за да се стигне до тук, някой е бездействал и трябва да понесе своята отговорност. А служебното правителство, преди да обяснява, че не може да стане, трябва да изнесе цялата информация за това какво е свършено дотук по темата и каква е възможността за закупуване или наемане на машини в оставащите месеци до изборите, допълни Делчев.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре