Нямам съмнение, че РБ ще бъде в следващия парламент. Нещо повече, без участието на Реформаторския блок като политическа сила, няма да може да се направи стабилно дясно-центристко мнозинство.

Това каза пред bTV проф. Даниел Вълчев от Реформаторския блок, като подчерта, че РБ е успешна платформа, която е ефективна вече няколко години. 

Много хора у нас искат дясно управление – да се управлява по правила, да има свобода на предприемачеството, да има здрав ред и инфраструктура, която да го подкрепя. Затова е необходим Реформаторският блок. Държавата не трябва да е осезаема, а да има малък периметър, но да е силна в прилагането на правилата, каза Вълчев. Затова нашето разбиране, изразено в резолюцията на Първия конгрес на РБ вчера, е консервативна, патриотична и с акцент върху спазването на правилата.

Вчера голяма част от хората в залата на конгреса на РБ бяха от ДСБ. Конгресът отвори възможността за индивидуално и групово членство, допълни Вълчев на въпрос за оставането на ДСБ в РБ.

Вълчев посочи, че това, което не одобрява в новите проекти, е лекотата, с която обещават как всичко ще се оправи бързо и ще се решат основните проблеми на хората. Обществата минават дълъг път, преди да осъществят дълбоки промени, подчерта Вълчев. 
Въпросът не е да направиш една нова платформа и да обясняваш, че даваш 2 хиляди лева заплата, изкореняваш корупцията за 48 часа, затваряш границите и стреляш по мигрантите. Така не се върви напред, коментира Вълчев.

На въпрос за проекта на Христо Иванов проф. Вълчев каза, че тяхната заявка, че не са нито леви, нито десни, има отношение не толкова към декларирането на идеологическа принадлежност, колкото към важни икономически въпроси - как ще се промени данъчното облагане, т.е. ще се иска ли пропорционално облагане и ще се настоява ли за премахване на плоския данък от 10 %, както искат БСП, ще се увеличават ли осигуровките и други важни за държавата въпроси.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре