Очакваме около 2000 членове на Реформаторския блок от цялата страна да присъстват на Първия конгрес на РБ, който ще се проведе утре в София, заяви пред БНР Димитър Делчев, председател на предизборния щаб на „Движение България на гражданите“.

Членове на всички партии в Блока – ДБГ, СДС, БЗНС, НПСД, БНД, индивидуални членове на РБ като Петър Москов и проф. Тодор Танев, както и хора от ДСБ, които смятат, че решението на тяхното ръководство не е добро и те остават в РБ, също ще пристигнат за конгреса, каза Делчев. Според думите му, в събота ще бъдат избрани органи на РБ, както и ще бъде гласувана програмната резолюция, която да бъде основа на управленската предизборна програма на Блока.

Водим преговори за разширяване на Блока на следващ етап, каза Делчев, визирайки партии от дясно-центъра. РБ ще бъде част от следващия парламент, за да имат десните избиратели представителност, сигурен бе Делчев, като добави, че РБ е доказал, че е обединителен център на дясното и ще продължи да бъде такъв.

Популизмът е много голям и у нас, и в световен план, и кампанията ще бъде тежка. Популистките течения ще дадат възможност на проекти, които дават прости решения и обещават 20% увеличение на заплатите, но това са нереалистични обещания, отговори Делчев на въпрос за предстоящата кампания. Това ще е големият проблем и с това ще се бори РБ като остров на нормалността, добави той.

Участието на РБ в това управление беше добро. РБ има постижения и в промените в Конституцията по отношение на съдебната реформа, а Европейската комисия дава положителна оценка за всички предложения на РБ, които бяха приети, постигнахме много и в образованието и здравеопазването, каза Делчев.

Има неща, които не успяхме да постигнем и това ще е центърът на нашата кампания. Искаме силна държава в секторите сигурност, здравеопазване, образование, правосъдие, доходите на хората, инфраструктура и да се спазва върховенството на закона. За нас водещи са антикорупционните мерки, свободата на личността, на избор, на икономика и там, където икономиката трябва да се развива, държавата само да помага, без да пречи, коментира Делчев и бе категоричен, че основна цел за РБ е повече българи да живеят по-добре.

Относно проекта на Христо Иванов, Делчев коментира, че очаква да се явят сами на избори, за да тестват имат ли подкрепа за идеите си, които не могат да се нарекат десни.

Попитан за евентуални коалиционни партньори, той бе категоричен, че РБ би имал партньори само в център-дясно, които ще заявят твърди позиции за борба с корупцията и продължаване на реформите, особено в съдебната система.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре