Логото за председателство ни на Съвета на ЕС - с шевица, трикольор и кирилица

Вицепремиерът в оставка Меглена Кунева представи логото на България за председателството на Съвета на Европейския съюз през 2018 година. Негов автор е художникът Тодор Ангелиев, чийто проект е събрал най-много точки в конкурса за лого, обявен миналата година.

Кунева обяви, че участвалите в конкурса са 180 творци, сред тях и чужденци. Сред най-използваните символи в надпреварата са били розата, шевиците и кирилицата. Председателят на журито, избрало логото, проф. Георги Янков от Националната художествена академия, обяви, че са били изправени пред труден избор.

Авторът на логото победител Тодор Ангелиев каза, че е използвал 3 български символа, които според него най-добре отразяват българската идентичност пред Европа - българската кирилица, българската шевица и българския флаг. Победителят коментира, че го е мотивирало това, че искал да направи лого, което да дава лице на България.Той подчерта, че с еднаквата големина на българските букви и на латиница, и на кирилица е искал да покаже равнопоставеността на кирилицата спрямо латиницата и гръцката азбука в Европа.

Меглена Кунева благодари, че Ангелиев акцентира върху това, че  азбуките са равнопоставени и добави, че двете български букви от логото ще станат известни в цяла Европа.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре