ЕС е единственият жизнеспособен проект, който дава подкрепа на България, категорична бе Кунева по повод 10-годишнината от членството на България в ЕС

Очаквам Народното събрание да приеме декларация на политическите сили да се извади от агресивното предизборно говорене поне темата за Председателството. Това трябва да е обща тема за всички партии, да е поле за обединение. Не може партиите да се държат инфантилно. Трябва да намерим начин да се поддържа диалогът, да се стигне до съгласие, че Председателството е въпрос на репутацията на страната и всички да са отговорни, вместо да се експлоатира предизборно, коментира пред БНР вицепремиерът в оставка и лидер на „Движение България на гражданите” Меглена Кунева.

За една година време, което остава за подготовката, не може да се връщаме назад и да преоценяваме отново всяко решение – това ще навреди много на темповете на подготовката ни. Разчитам на ново мислене за Председателството, на полето на съгласието между всички политически сили, добави още тя и напомни, че в момента тече конкурс за лого на Българското председателство, а администрацията е вече добре подготвена.

По повод 10-годишнината от влизането на България в ЕС Меглена Кунева посочи, че не сме загубили увереността си като нация, че ЕС е единственият жизнеспособен проект, който дава подкрепа на България. В Съюза страната ни напредна и това не трябва да се възприема рутинно – победите ни дават увереност, че можем като нация, категорична бе тя.

На въпрос за бежанския поток и приемането му в България Кунева каза, че у нас не е имало ксенофобска вълна, а отделните и тревожни изблици на силен негативизъм не може да са печат за цялата нация. За нас, българите, хуманизмът и човечността са отличителни черти, исторически обусловени, посочи още вицепремиерът.

Попитана за следващия български еврокомисар тя бе категорична, че който и да е определеният от правителството човек, е добре да се проведе изслушване. Важно е да няма и вътрешна битка, защото това дава лош старт на следващия български комисар, добави Кунева, като каза, че кандидатурата за генерален секретар на ООН е била голям урок за България, от който изводите следва да са направени и грешките да не се повтарят.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре