Втори лифт в Пирин? Защо не. Нямаше стратегия за изграждане на курорта. Изгради се леглова база, която надвишава капацитета на ски-зоната. Сега има възможност да се доизгради ски-зона, за да отговаря на легловата база. Дано това да не означава, че ще увеличим легловата база после, за да отговаря на ски зоната и отново в изходна позиция.

Какво печелим ние? Дали концесионерът плати концесионната такса и неустойките по договора, дали прехвърли съоръженията на държавата?

Ами Витоша? Същият този концесионер е блокирал ски-зона на 13 км от столицата, (което го няма никъде в света), за да можем всички ние да пътуваме 150 км за същото. Нарушен е интересът на стотици хиляди, за да се защити интересът на десетина. И това до кога? Нима държавата не може да разплете този възел? Нима министрите и кметовете не разбират, че са в позиция да поставят условия? Или просто не искат да разберат?

А Пирин няма само Банско! Какво да кажем за Добринище или Предела? Защо не се диференцира продуктът? Защото не съществува никаква стратегия, не само за Банско, няма за местността, наричана „магическият триъгълник на туризма”, няма за региона, няма и за държавата. И от магически триъгълник – Бермудски тригълник, където потъва несъществуващата концепция за модерен туризъм! И питам: Как планираме изграждане на каквото и да е, след като нямаме стратегия за развитие? Как това изграждане ще ни донесе дългосрочно развитие? Нима всички деца е нужно да упражняват този спорт в условия за провеждане на световни състезания? Ами проекта Супер Боровец, ами Паничище, ами Семково ами курортите в Стара планина – Беклемето, Рибарица, Котел, Узана и т.н?

Уважаеми министър Ангелкова, уважаеми министър Димов, уважаема г-жо Фандъкова и кметове на общини, мислете отговорно, работете активно и изведете планините ни от блатото на липса на икономическа ефективност, ограничаване на възможност за развитие и простото локално действие.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре