Президентът трябва да наложи вето на новия закон за частната охрана, каза председателят на ДБГ

Раздавайки пари като Дядо Коледа, Борисов ще бламира бюджета за годината. Управляващите обещаваха реформи, но очевидно единственият приоритет е „да се представят добре пред чужденците“ и затова раздават пари на всеки с 2 вувузели, въпреки риска за бюджета.
Това каза в „Неделя 150“ по БНР Димитър Делчев, председател на „Движение България на гражданите“.

Сектор Сигурност е във фалит. Убийствата, отвличането и показните стрелби в София са симптоми на тежката болест. В това време държавата обяви свота капитулация от сектора и с приемането на нов закон за частната охрана, прехвърли отговорността за опазването на сигурността на гражданите на кметовете и недобре обучени частни охранители, коментира Делчев. Така кметовете, които искат искат да имат феодални владения и да си направят частна армия, която да ги пази от закона и хората, ще имат законен начин да го направят. Населените места с най-големи проблеми са в най-бедните общини, които не могат да си позволят частна охрана и хората пак са оставени сами, добави той.
Президентът трябва да наложи вето. Единствените, които могат да налагат ред са полицаите, а не частни охранители, които дори не са минали специални обучения, каза още той.

Относно покачването на цените на тока за бизнеса Делчев бе категоричен, че трябва да последват оставките на министъра на енергетиката и председателя на КЕВР, ако увеличението е над 10%. Те не могат да се месят в свободния пазар, но тяхната задача е да осигурят нормалното му функциониране, да направят анализ и да заявят има ли картел, каза той.

Проблемът е, че има конкуренция в търсенето, но не и в предлагането, тъй като 3 държавни дружества предлагат 90% от тока на свободния пазар. 3 е много по-лесно да се картелират. Трябва да се провери създават ли държавните предприятия дефицити на пазара, каквито данни има и води ли това до повишаване на цените, чрез нелоялни търговски практики, каза още Делчев.

Институциите у нас липсват, а ГЕРБ нямат желание да реформират нито един сектор, още по-малко да се борят с корупцията, защото тя им е удобна за печелене на избори. В момента сме свидетели на поредната от десетки първи копки за борба с корупцията, каквато направиха и при предишното Народно събрание, но това не им попречи два пъти да саботират антикорупционния закон.

ГЕРБ спряха електронното управление, електронните обществени поръчки, защото нямат никакво желание за промяна. Дори правителството е основано на лъжа. Истинският им коалиционен партньор, когато става въпрос за милиарди са не патриотите, а ДПС, с които заедно приеха закона за вторичното разграбване на КТБ.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре