Коалицията от партии Реформаторски блок - Глас Народен е изпратил писмо до министъра на енергетиката Теменужка Петкова с призив да инициира проверки на дейността на трите държавни дружества - АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица - Изток 2" и НЕК. Причината - увеличението на цената на тока за бизнес потребители с до 60%. "Призоваваме Ви да инициирате проверки на дейността на трите държавни дружества, произвеждащи повече от 90% от електроенергията, търгуваща се на свободния пазар. Настояваме да предложите и наложите такива правила, които да подсигурят достатъчно прозрачност и свободна конкуренция между производители, търговци и потребители на електрическа енергия", пишат те в писмото си. Според реформаторите това е дълг на министъра, "който следва и от заявената в документите на Министерството мисия "да води прозрачна енергийна политика в защита на държавния и обществения интерес“, и да „защитава интересите на потребителя чрез осигуряване на равнопоставен достъп, прозрачни процедури и икономическа обосновани цени".

Те припомнят, че представители на 4 работодателски и 2 синдикални организации заявиха готовност за протест, след като през декември 2017 г. сигнализираха, че на техни членове е предложено увеличаване на цената на тока с до 60%. По думите им това ще създаде хаос на пазара и е въпрос на време увеличението да се отрази негативно и на българските потребители на стоки и услуги. Именно затова от РБ искат проверки на трите дружества, като целта е да се установи дали те използват нелоялни търговски практики и дали са налице картелни споразумения.

Реформаторите искат и да се предложите система, която да осигури по-голяма конкуренция сред производителите на ток, отстоявайки разбирането, че когато 3 държавни дружества предлагат повече от 90% от търгуваната енергия на борсата, е много по-лесно да се картелират или да съгласуват помежду си търговското си поведение; Сред исканията им е и министър Петкова да инициира спешни законови промени, които да дадат право и отговорност на КЕВР да осъществява надзор върху Българска Независима Енергийна Борса ЕАД и върху производителите, търговците и потребителите на електрическа енергия на пазара с цел осигуряване на прозрачността и свободната конкуренция; "Трябва да предприемете необходимите действия производителите на ток над 5 MWh да започнат да предлагат електроенергията на енергийната борса", завършват писмото си те.

Източник: actualno.com

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре