Интервю на Наталия Господинова от Дарик-Варна с Найден Зеленогорски, заместник председатл на ДБГ, Виолета Донева, Член на ИС на ДБГ и Боян Керемедчиев, Областен Координатор на ДБГ Варна.

Какво се случва с Движение България на гражданите, при условие, че не успяхте да влезете в парламента?

Н.З.: На своето четвърто национално събрание ДБГ пое по пътя на обновлението и подмладяването. За председател беше избран г-н Димитър Делчев – млад човек с перфектно образование и бих казал с доста позитивен опит в българската политика, включително и като народен представител и секретар на парламентарната група на РБ. В последствие в изпълнителния съвет влязоха и нови лица като Виолета Донева, Ариета Вичишта, Делчо Бакърджиев и Христин Стрижлев. Нашето желание е да създадем един боеспособен отбор, в който младежката енергия и нови идеи в съчетание на опита с част от колегите, могат да гарантират ефективното развитие на партията.

Добре, ДБГ се подмладява, а оцелява ли Реформатрският Блок?

Н.З.: В момента в Реформаторския Блок участват – ДБГ, СДС, БНД, БДФ и новоприетата партия Обединени земеделци. Съществува проявен интерес към Блока от РДП и други дясно-центристки партии. ДБГ, както и РБ взехме своите политически решения, че сме в опозиция на управляващото мнозинство и на правителството. Ежеседмично заседава политическия съвет на блока и там обсъждаме своите позиции по актуалните политически проблеми, както и предлагаме верните политически решения за България.

Г-жо Донева, вие имате експертиза в областта на туризма. Какво е вашето мнение за екологичните протести и специално за концесията в Банско?

В.Д.:  Договорът за концесия продължава да е пълна тайна. Настояваме той да бъде опубличен. Очаква се от обществото да приеме разширяване на ски-зоната и построяване на втори лифт. И да, това е приемливо, но не при настоящите условия. В настоящето е допуснат монопол над всички съпътстващи дейности в ски-зоната, осъществено е презастрояване, което нe отговаря на капацитета й. Дали построяването на втори лифт от същия концесионер ще реши проблемите, поставени от обществото? - Отговорът е не. Нужно е, и аз настоявам за това, да се вземат всички мерки за публичност, справедливост и конкуренция, както и опазване на природата. Това означава да се измери територията на ски-зоната от страна на МОСВ и да се опубличи цялата информация. Все пак презумцията на съществуването на концесионен договор е интересът на обществото. В този смисъл, за да се избегне спекулацията,  настоявам да се опубличи и договорът за приватизация на Въжени линии ЕАД на Витоша. Витоша не функционира ефективно от 10 години. Полемиката е базирана на огромна липса на информация. Никой не може да е сигурен кой носи отговорността. Нашата констатация е, че в България за съжаление не съществува стратегия за развитие на туризма, нито в цялост, нито по сектори, въпреки  големият му дял от БВП. Съответно не съществува и план. Съгласете се, че не е възможно да се осъществи устойчиво развитие без това.

Имаме нов президент. Оценка за неговата работа?

Н.З.: Президентът е изправен пред едно огромно предизвикателство: да излезе от сянката на БСП и г-жа Корнелия Нинова и да докаже, че е президент на всички българи.Ние от РБ сме силно смутени от позициите му за Крим и подпомагане на опитите за сваляне на санкциите срещу Русия. ЕС и НАТО имат категорични решения в тази посока.

В период на председателство  на Съвета на Европейския Съюз сме. Според вас това колко важно е за страната ни?

Н.З.: Ще използвам една метафора: Това са българските 15 минути слава, но и възможност да дадем своя български принос за решаване на глобалните проблеми на ЕС. В този смисъл правителството не успя да използва максимално потенциала на такива големи авторитети в тази област, като г-жа Меглена Кунева, г-н Владимир Кисьов. Председателството, обаче, няма да скрие липсата на ефективна съдебна реформа, липсата на свобода на словото, хаотична борба с корупцията и не на последно място ниското качество на живот на българина.

Г-н Керемедчиев, здрави ли са структурите ви във варненска област?

Б.К.: Структурите на ДБГ са най-ефективните от партиите на РБ във Варна. Няма отлив на членове и сме силно мотивирани и готови за участие в европейските и местни избори, а ако се наложи и в предсрочни парламентарни избори.

Имате ли разговори в дясно-център. Вървят ли някакви обединителни процеси?

Н.З.: Всички в дясно-център сме изпраени пред огромно предизвикателство – да отговорим на очакванията на нашите избиратели. РБ, ДаБГ и ДСБ трябва да са в основата на голям дясно-центристки блок, който да разбие монопола на Герб и да продължи реформите в България. Това, обаче, може да се случи, само ако заедно създадем ясна визия за управлението на България, основана на основополагащите за една модерна държава принципи и продоляване на егоизма вдясно, които за съжаление се превърна в хронична болест през последните 15 г.

А какво е мнението Ви, като жена за Истанбулската конвенция?

В.Д.: Моето лично мнение е, че конвенцията е свързана със защитата от насилие над жени и деца. Полемиката върху нея се случва твърде шумно, без експертиза и не много фокусирано, за да прикрият от отказ бързи действия по болезнени теми от страна на управляващите. И този европейски документ, отнасящ се до конкретна тема, е необходимо да бъде приет. Допустимо е парламентът да я приеме с уточняваща декларация, която да отхвърли спекулативните опасения, които буквално подпалиха българското общество. И все пак смятам, че ние все още не защитаваме достатъчно жените и децата си от насилие. Отношението ни към тази конвенция е наш цивилизационен избор.

Г-н Керемедчиев, какво ви предстои в днешния ден?

Б.К.: Пресконференция, интервюта за МСАТ и БНР и среща с членовете на ДБГ във Варна.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре