Министерство на енергетиката е дезертирало, административната реформа е провалена

„В България всички реформи са спрени. Ние сме наясно, че ГЕРБ не са реформаторска партия, но ситуацията около българското европредседателство започва да става все по-притеснителна. Виждаме министрите заключени в кабинетите си, а хората на улицата. Така се остава с впечатление, че единственият начин за справяне с проблемите са протестите”. Това каза пред представителите на медиите в Бургас Димитър Танев, председател на Изпълнителния съвет на „Движение България на гражданите”.

В подкрепа на думите си Танев посочи и конкретни примери в сферата на енергетиката, пенсионната и административните реформи. Той сподели, че Министерство на енергетиката е дезертирало от отговорност спрямо бизнеса и хората, като отказва да признае своята отговорност от гледна точка на контрол на входа на борсата.

„Държавните дружества, които са единствен доставчик на ток, са оставени безконтролно да търгуват с абсолютно синхронизирана позиция кога и в какви количества да пускат, и само избрани от тях фирми да са наясно с тази информация. По този начин се създава изкуствен дефицит на пазара на ток. Забелязваме организиран картел и монопол, а от това страда обикновения потребител. Работодатели и синдикати искат оставката на енергийния министър, това е прецедент”, допълни още Димитър Танев.

Той подчерта, че е налице и тотална липса на пенсионна реформа. От докладите на НОИ можело да се види, че продължава да има увеличение на броя на инвалидните пенсии, но по-обезпокоителното е, че вече никой не говорел за такъв проблем.

По отношение на административната реформа – Танев припомни, че ДБГ винаги се е борила срещу „калинките” и „шуробаджанашките” назначения. „Имаше известен напредък, но преди два месеца мнозинството в парламента отложи втората стъпка по закона – централизираните конкурси. Това беше важно, защото целеше скършване на връзката между кандидатстващия за работа и онзи, който го е „поканил”, разясни Танев.

В днешния исторически за Бургас ден Танев зададе реторичния въпрос дали сме свободни, когато има цели области в страната, овъртолени от суджуци, от кумски и сватски назначения. Като „върха на айсберга” той определи кмета на Септември. „Един феодал успя да оплете всички в схемите си. Представете си какво ще бъде, ако същият този разполага с „частна армия”, заяви Димитър Танев.

От ДБГ за пореден път призоваха президентът да наложи вето върху Закона за частната охранителна дейност и той изобщо да не бъде приеман. Друга важна стъпка за Движението е насърчаването на прокуратурата в инициативата й да преследва такива местни феодали.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре