Правителството продължава да поддържа децентрализираната система за назначаване и усвояване, каза председателят на ДБГ

Промените в Наказателния кодекс са поредният инструмент за контрол над бизнеса. В държава, в която няма върховенство на закона, това е възможност за политически натиск и ограничаване на свободата за правене на бизнес в България.
Това каза по време на събитието „Бизнес климатът в България – точка на размръзване“ Димитър Делчев, председател на „Движение България на гражданите“.

България има относително добри показатели по отношение на бюджета и привидно ниски данъци, но страната пада с 11 позиции в класацията на Световната банка за свобода на правене на бизнес. Освен първенец по корупция България е първа и по отношение на сивата икономика, която е около 30% тук, при 15% в Европа, цитира публични данни Делчев. Правителството отказва да предприеме действия за подобряването на бизнес средата и продължава отглеждането на администрация, която да изцежда бизнеса. Антикорупционният закон е поредната имитация. С отлагането на въвеждането на електронните обществени поръчки и централизираните конкурси за държавната администрация, което би довело до централизирано изсветяване на процесите, правителството продължава да поддържа децентрализираната система за назначаване и усвояване, заяви Делчев. Примерите са много, свидетели сме на всякакви гейтове – Суджукгейт, Хасковогейт, Септемвригейт. Като политическа партия ще се противопоставим на този порочен модел на управление на страната, категоричен бе той.

Досега всяка фирма плащаше по 2 пъти за сигурност, с приемането на закона за частната охрана ще платят и трети път, но без никакви гаранции, че ще има сигурност. С този закон се дава възможност на феодалните кметове да си направят частни армии за изборите и които да ги бранят от закона, каза още той.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре