Корупция, бюрокрация, липса на правосъдие пречат на развитието на бизнеса в България. Това стана ясно по време на форума „Бизнес климатът в България – точка на размръзване“, организиран от „Движение България на гражданите“ и Реформаторски блок, с подкрепата на фондация „Конрад Аденауер“, който се проведе днес в София.
Участие взеха представители на десни политически партии, на работодателските организации, на международни търговски камари и бизнеса

Даниела Везиева, заместник-председател на ДБГ и заместник-инистър на икономиката в периода 2014 - 2017 г., заяви, че въпреки многото плюсове на България все нещо не ѝ стига, за да достигне добри икономически нива. Основни пречки са достъпът до пазара и неизползването на технологиите и иновациите. Образованието е основен проблем. Образователният процес и бизнесът трябва да се срещнат. Преди да се казва, че системата отговаря на изискванията на бизнеса, трябва да ги питат какво искат, а не след това да има чудене защо дуалното образование не работи, каза Везиева.

Това, че минималната работна заплата расте, не означава, че доходите на хората се увеличават, добави тя и определи като огромен проблем и непрекъснатата промяна на правната рамка, което затормозява правенето на бизнес у нас.

Според думите й, ако искаме бизнесът да излезе от "точката на замръзване" са нужни няколко неща - електронно управление, увеличението на доходите и предвидимо държавно управление, за да може бизнесът да е спокоен за своето развитие за поне 10 г. напред.

Торстен Гайслер, ръководител на фондация „Конрад Аденауер“ за България, определи България като привлекателно място за правене на бизнес като изброи няколко причини, сред които членството на страната в ЕС, липсата на мита, по-ниските данъци, ниската инфлация, фиксирания курс към еврото, географското положение на страната.
Гайслер подчерта, че корупцията, бюрократичната система, бавната администрация са част от проблемите, пред които се изправят чуждестранните инвеститори в България. Той цитира изследване на ЕС, според което 61% от мениджърите твърдят, че корупцията се отразява на бизнеса им. Предприемачите се оплакват от начина на възлагане на обществени поръчки. Има нов закон, очакват се ползи от него. Законите действат, тогава, когато се прилагат добре, каза Гайслер.
По думите му данъчните власти у нас също създават множество проблеми на инвеститорите. Има много случаи, при които те взимат премии от конкуренцията и стартират производства, които не стигат до реални наказания, но пречат изключително много на развитието на предприятието, посочи той.

Марко Монтеки, президент на Италианската търговска камара в България, също отбеляза, че има проблем при възлагането на обществени поръчки. Изграждането на инфраструктурата в България е в ръцете на няколко фирми и много чуждестранни компании имат проблем с участието в обществени поръчки. Именно тук трябва да се намеси държавата и да се разреши този проблем, каза Монтеки. От 20 години правя бизнес в България, видял съм много малки и средни предприятия да се развиват. Тук има добри възможности за бизнес, но проблемите не трябва да се подминават, добави той.

Бисер Манолов, финанист и член на Изпълнителния съвет на ДБГ, беше категоричен, че чуждестранните инвестиции заобикалят България. По думите му у нас има "класически симптоми за прегряване на икономиката". Цените на недвижимите имоти са на своя пик. Икономиката е достигнала почти исторически най-високото си ниво на натовареност, а демографската катастрофа тотално деформира пазара на труда, което ще доведе до неустойчивост на социалните системи", категоричен е той.

Манолов призова за подготовка на икономиката за функциониране при по-високи лихвени нива в края на годината и за подобряване гъвкавостта на пазара на труда. Предстои повишаване на лихвените проценти. Трябва отговорно управление на публичните финанси и натрупване на фискални буфери, добави той.

Според Николай Василев, министър на икономиката 2001 – 2003 г., отстрани България изглежда стабилна държава, а от най-задължените държави вече е сред страните с малки дългове. За последните 10 години в страната няма проведени сериозни реформи, отбеляза той. По всички показатели преди 13 години бяхме по-добри от Румъния, а сега те ни изпреварват и това е наш, а не техен проблем.
Колкото чужди инвестиции идват, толкова си тръгват всяка година, добави той.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре