ГЕРБ и ОП печелят от срастването на местната власт и бизнеса, затова бързат с промени в антикорупционния закон, които да отменят ограничението фирми на общински съветници да печелят обществени поръчки в общината. Това каза пред медии във Видин Димитър Делчев, председател на „Движение България на гражданите“.

Видин е изключена територия от България, затова РБ предлага мерки, които да обърнат тенденцията и развитието на регионите да бъде балансирано, каза Делчев.

Найден Зеленогорски, заместник-председател на ДБГ, заяви, че правителството е замело под килима изготвената стратегия от РБ за развитие на Северозапада и другите изоставащи региони. Ситуацията не търпи повече отлагане. Видин и като цяло Северът обезлюдява, едва 1/3 от европейските средства са отишли в Северна България, а за изграждането на скоростния път Видин – Ботевград и тунела под Петрохан се говори от години, но действията липсват, каза той. Още през 2014 г. в програмата ни беше включено искането за Министерство на Северозапада и изоставащите региони, ГЕРБ категорично бяха против с мотива, че всички ще работят за тези райони, но в момента виждаме точно обратното.

Зеленогорски припомни идеята на РБ за приемането на закон, който да даде възможност на частните пенсионни дружества да инвестират в изграждането на пътища, вместо да влагат средствата си в чужди икономики. В много държави има подобни закони, добави той.

Според думите му трябва да има данъчни облекчения за фирмите, които реинвестират печалбата си в региона, както подпомагане на стартиращи предприятия и преференции при кандидатстване по различни програми.
В момента ГЕРБ се хвалят, че има договори за 340 млн. лева за Северозапада, бих искал да припомня, че това е следствие от действията на министър Лукарски и целенасочената политика за подпомагане на бизнеса в изоставащите региони, дори около 160 млн. от тези средства вече са усвоени, коментира Зеленогорски.

Попитан за бъдещето на дясното в България Делчев беше категоричен, че единствената червена линия е противопоставянето на корупционния модел на управление на държавата и общините. Време е шпагите да се насочат не един срещу друг, а всички срещу феодализирането на страната, обави той.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре