Гинка може да дръпне шалтера на Борисов, не просто, защото утре доставя тока на Министерски съвет, а защото правителства често падат заради цената на тока. Обществото и нас ни интересува КОЙ наднича зад Гинка и какво ще направи той, а не какво ни казва една поставена жена от телевизора, каза пред бТВ Димитър Делчев, председател на „Движение България на гражданите“. 

 

Сделката е частна само формално, тъй като ЧЕЗ на практика е притежавана и ръководена от чешката държава. Липсата на яснота за крайния собственик на стратегически бизнеси в България се превърна в опасна за националната сигурност тенденция – Общинска банка я купи офшорен фонд, Пирин и Витоша се управляват от безработен кипърец, а сега Гинка от Пазарджик получава бизнеса на ЧЕЗ с неизяснени средства. Подобни задкулисни сделки накрая ще платим всички ние през цената на тока, която новият собственик ще поиска да се вдигне още тази година, за да си върне парите от схемата. Проблемът засяга всички българи и е нелепо правителството да се скрие зад обяснението, че няма механизъм за въздействие, категоричен е Делчев.

ДАНС, КЕВР, КЗК и НАП следва да си свършат работата, но не на хартия, а чешкият посланик да обясни КОЙ стои в основата на тази сделка, каза Делчев.

Попитан за дясното политическо пространство Делчев заяви, че се чертаят изкуствени разделителни линии под диктовката на ГЕРБ. Няма десен и по-десен, единствената червена линия е искаме ли да продължава този корупционен модел на управление на държавата и общините или ще му се противопоставим.

Реформаторският блок има решение, че е опозиция на това управление. В РБ има обаче, хора, които работят за сближане с ГЕРБ, каквито има и в ДСБ и в Да България, каза Делчев. Той беше категоричен, че ДБГ, като най-голямата партия в Блока, работи в посока на изграждане на силно демократично обединение, което да се противопостави на пълзящата диктатура, налагана от ГЕРБ.

Вместо да търси да се прилепи към ГЕРБ или БСП, демократичната общност трябва да наложи собствен дневен ред. Това може да стане единствено, ако е единна и следва своите приоритети за развитие на икономиката, образованието, правосъдието и фалиралата система за сигурност. Това искат хората в страната, с които се срещам всеки ден, добави председателят на ДБГ.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре