С опита си за одържавяване на ЧЕЗ, ГЕРБ паднаха в капана на комунизма.
Продължавайки живота на корупционната сделка за ЧЕЗ, управляващите нарушават два водещи принципа на Европейската народна партия и европейската демокрация – върховенство на закона и липса на груба намеса в свободната стопанска инициатива. В най-добрия дух на тоталитарните управления, премиерът иска да вкара държавата с дял в една несъмнено корупционна сделка. Това е практическо одържавяване, имаща за цел да налее пари на данъкоплатците в прогнила каца, и която и в бъдеще ще продължи да бърка в джоба на българина през цената на тока. Единственото възможно решение е вече опороченото придобиване на бизнеса на ЧЕЗ в България да бъде спряно. 

Реформаторски блок сме против опитите, бездействието на институциите и лошата законова уредба да се компенсират с публични разходи, още повече, че те не са заложени в Закона за държавния бюджет за 2018г. Намираме поведението на правителството и желанието за одържавяване на едно енергийно дружество за крайно неприемливо и отстъпление от десните ценности, които ГЕРБ, очевидно, защитава само на хартия. Тези събития още веднъж показват нуждата от реформаторско управление с ясна идеология, воля и компетентност за развитието на България.

Участието на държавата не намалява корупционния заряд на сделката. С днешните си действия ГЕРБ  предава интереса на българските граждани и вместо да пеят в хора на БСП, правитеството трябваше да осигури прозрачност на сделката и спокойствие на службите да си свършат работата. КОЙ иска толкова силно тази сделка да се случи, какво ще получи той, са въпроси, на които няма да спрем да търсим отговор.

Реформаторски блок изказва сериозна загриженост по повод все по-левите и популистки решения на действащото правителство. Убедени сме, че правилните решения, от които България има нужда, за да се развива като модерна, правова, европейска държава не могат да бъдат свързани с връщане на страната ни към социалистически начин на управление на икономиката.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре