При регресивната скàла за партийните субсидии, която предложихме чрез промяна в Закона за политическите партии, таванът е не 12-20 млн., както е в момента, а 4 млн.лв. годишно за най-големите партии, което е намаляване 3 пъти. Това каза пред БНР Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок.

Той напомни, че предложението за намаляване на субсидиите от депутатите от РБ е било внесено в парламента още преди година, преди да се проведе референдумът, но в зала не е получило подкрепа. Сега хората казаха, че искат намаляване на средствата за партиите и ние отново подкрепяме това искане.

Делчев поясни, че според предлаганата от РБ регресивна скàла за всеки 100 хил. гласа субсидията ще намалява с 1 лев на глас,  т.е. за първите 150 хил. гласа партиите ще получават 11 лв, за следващите 100 хил. 10 лв., при още 100 хил.гласа - по 9 лв. и така до 1 млн. гласа, когато тя ще бъде 11 стотинки.

Според думите му референдумът, проведен през есента, е съдържал въпрос за субсидиите, за които никой не говори. Сценаристите и Мая Манолова се опитват да наложат мажоритарния вот с текстове, писани на коляно, които ще доведат само до хаос и обслужват само двете най-големи партии - ГЕРБ и БСП, добави Делчев.

Попитан за предсрочните избори Делчев каза, че Реформаторският блок вече подготвя предизборната си програма, а в началото на 2017 година предстои разширен форум на РБ, на който ще присъстват кметовете, общинските съветници, индивидуалните членове, както и тези, които са част от партиите от РБ.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре