Борисов тласна държавата в политическа криза, която започна с грешната стъпка за смесването на изборите и хвърляне на оставка и продължи с дистанцирането от преговорите за нов кабинет.

Това коментира пред БНТ Димитър Делчев, народен представител от „Движение България на гражданите“ от Реформаторския блок, член на правната и вътрешна комисии в парламента.

2 години е недостатъчен срок да се видят резултатите от реформите. Къде е електронното правосъдие, електронното управление или електронните документи – в закона, но не и на практика. Сега беше времето заложеното като законодателство да започне да се реализира и да се видят резултатите, каза още Делчев.

На преговорите настоявахме за незабавно приемане на закона за борба с корупцията във вида, в който е и в който ще доведе до реална борба с корупцията, а не с хиляди изменения, каза Делчев и напомни, че срокът, който беше поставен от ДБГ за включването на закона в дневния ред на правната комисия е изтекъл вчера. За нас са важни действията, не думите и убежденията и видяхме, че в това Народно събрание няма как да се сформира реформаторско мнозинство.

Върховенството на закона, реформите в образованието и здравеопазването, стимулиране на малките и средни предприятия също бяха сред приоритетите на РБ, обсъждани на тези срещи, но не по всички беше постигнат консенсус, коментира Делчев.

На въпрос за увеличаването на пенсиите Реформаторът подчерта, че РБ подкрепя повишаването им, но продължава да настоява за запушване на дупките, през които се източва системата и даде пример с инвалидните пенсии, при които още преди година РБ е подчертал, че трябва да има преосмисляне на начина на отпускане и затягане на режима, тъй като от там изтичат милиони левове.

Делчев бе категоричен, че Реформаторският блок ще се яви на предсрочните избори като стабилна коалиция с ясна програма за продължаване на реформите в кратък срок. Ще постигнем добър резултат, който да ни даде възможност да изпълним поставените цели, допълни депутатът.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре