Ако ще реформираме изборната система по модела на Слави, имам още по-радикална идея - всички депутати без заплати

- Предстоят важни дни за България. Ще успеят ли РБ, ГЕРБ и ПФ да съставят правителство?

- Идеята беше да се състави правителство от повече партии. Тук не става въпрос за борба за власт, а да се поправи една грешка на правителството, което си подаде оставката след президентските избори. България в момента е стабилна икономически и на международната сцена. Ако погледнем случващото се в региона - атентатите в Турция, ставащото в Македония и т.н., за да запазим стабилността на страната, ГЕРБ и  БСП като отговорни партии трябваше да съставят правителство.

Ние от РБ бяхме длъжни да се опитаме да запазим тази стабилност в държавата. Политическите анализатори казват, че в близките три-четири години няма да има стабилно управление и ще бъде много по-шарен парламентът, отколкото е в момента. Задава се  тежка  популистка вълна, която влияе върху хората.  - Може ли да се сформира стабилно правителство в близките дни. Всяка една от политическите сили поставя условия - ГЕРБ иска нов Изборен кодекс, РБ - да бъде приет антикорупционният закон, ПФ - да се повишат пенсиите и да се реши въпросът с бежанските лагери. На какви компромиси сте склонни? - С антикорупционния закон компромиси не би трябвало да има, защото цяла Европа очаква този закон от години в България. Кой ли не поканихме тук, само дето не дойде и папата, да ни обяснява как  да се борим с корупцията. Само че голяма част от политиците в България и висшите управляващи ги е страх, че трябва да обясняват откъде са им парите, откъде децата им имат хотели. А що се отнася до мажоритарния вот, дори и политиците на ГЕРБ не са убедени, че това е най-правилният ход.

Смесената система с 50:50 процента мажоритарен и пропорционален вот е много по-добър вариант за България. А относно пенсиите, самите патриоти са склонни на компромиси и самите знаят, че не може да има 300 лв. минимална пенсия. Във връзка с лагерите за бежанци - това е най-тежкият популизъм, който видяхме и в Хитрино - кой ли не отиде там да се снима, кой ли не се опита да дава пари. Но държавата си свърши перфектно работата - осигури пари за къщи, бързо реагира.

Ако се изтърсят на границата ни 50-100 хиляди мигранти, какво ще правим, ако нямаме лагери? Къде ще ги пуснем? В държавата ли ще скитат? Вярвам, че ще постигнем компромиси, но компромис срещу корупцията не бива да има. В парламента има хора, които казват - вие луди ли сте, това първо нас ще удари. Но нали целта е този закон да удари тези, които командват държавата, защото там е най-тежката корупция.    - Това ли ще е цената за новото правителство? - Не. Икономиката, стабилността на държавата, това, че стоим добре на международната политическа сцена и вървим напред, макар и бавно, е много по-важно. Това - да спасим гражданския мир и границата - също. Да кажем, че се сменят политическите сили в момента, интересно ми е откъде ще намерят личности, които ще се занимават с политика.

Малко са хората, които си зарязват професията и започват да се занимават с политика. Като мен. Макар че като разбраха, че аз продължавам  да работя в болницата в понеделник и вторник, започнаха да пишат по медии и сайтове - тоя е толкова е лаком, та работи на две и три места. Но аз имам предложение и то е много по-радикално от това на Слави Трифонов и от популистите в държавата - да се събира парламентът само тогава, когато трябва да се приемат закони.

Всеки да си работи професията и да не бъде на заплата в НС. В една Швейцария например е така. Председател на парламента се избира на всеки 6 месеца и всички партии се въртят на този пост. Председателката на парламента я познавам лично и от нея знам, че депутатите не получават пари, а си работят по професиите. Сигурен съм, че тогава в България няма да намерим 240 народни представители. - Преговорите между РБ и ГЕРБ продължават и днес, договорили сте се РБ да посочи премиер, а ГЕРБ да се включат с министри.  - Преговорите продължават. Появиха се в публичното пространство поне 10 имена за министър-председател, но това са кьорфишеци. Новина в момента няма. Няма бял пушек още от комина да излиза. Търси се компромисна личност, която хем да може да обединява, да е технократ, да разбира от политика, но и да направи правителство, което да е угодно за всички.

В новото правителство трябва да има министри на РБ, на ГЕРБ, на ПФ, защото по този начин носиш отговорност. Изборите не са спечелени от РБ, а от ГЕРБ и те трябва да си поемат отговорността и в момента Борисов проявява политически инат, не може заради това, че си загубил президентски избори, да си подаваш оставката като министър-председател. - Докога може да изкара новото правителство? - Може да изкара целия мандат, стига да има политическо разбирателство и да мисли за държавата. Тази държава може и без  Борисов, и без Кунева, и без Лукарски, и без мен. Тогава ще се явят други. В България кандидати за политици -бол, а народът наказва на избори и това е демокрация, другото е диктатура.              - Кой би бил най-подходящ за премиер? Питам ви, защото върви слух, че жена ще е следващият премиер. Възможно ли е това да е Меглена Кунева?  - Кой е най-подходящ за премиер, не мога да каже. Но съм сигурен, че Меглена Кунева няма да е. Първо трябва да се реши дали ще правим правителство. Тук не става дума само за РБ, а за всички коалиционни партньори. Защото е смешно 13 души в момента да правят правителство. Групата около Радан Кънев ни напуска и ние от РБ оставаме с 13 души в парламента.   - Като депутат смятате ли, че този парламент все още има живот, или е време за избори? - Ама този парламент нямаше проблем. Някои казваха, че извиваме ръце. Напротив, искаме политиките на РБ да вървят и направихме достатъчно компромиси в тези 2 години, като рискувахме много от нашите симпатизанти да се оттеглят и да ни казват по улиците - какво правите при ГЕРБ, като едно време им бяхте алтернатива. Колкото и да се говори за извиване на ръце, нито един лош закон не е предложен от РБ. - Според анализатори кабинет на РБ е изкуствено удължаване на агонията на парламента. Въпрос на сметки ли е всичко? - Не е въпрос на сметки. Какъв ще е следващият парламент? Марешки, група на Слави Трифонов, РБ, ПФ, който се събра с Волен Сидеров, ГЕРБ, които ще са най-много като бройка, БСП и ДПС. Май ще станат с две повече партиите от сега. - Но това е при уговорка, че гласуваме по досегашните правила. Ако промените Изборния кодекс... - Кои ще бъдат промените? Да минем изцяло на мажоритарен вот? Добре. Тогава ще спечелят ГЕРБ, БСП и ДПС, може би няколко ромски барони ще влязат, защото купуването на гласове ще бъде отвратително, няма да има партийни идеи. Ще имаме райони, където един депутат ще бъде избиран с 6000 гласа, а друг - с 30 000.  Всичко това трябваше да се обясни на народа.

И това е грешката на политиците.  Нека не измисляме нови системи. Единствената държава, в която работи мажоритарен вот като цяло, това е Англия. Но там традицията е от столетия. Аз съм съгласен да има мажоритарен вот, достатъчно известен съм  и ще спечеля, но много маскари ще влязат в парламента. Да преработим Изборния кодекс, но да е спокойно.  - Това НС ли трябва да промени Изборния кодекс, или да го остави на следващото? - А ще има ли правителство в следващото Народно събрание? Няма да има. Как виждате да се обединят ГЕРБ и БСП? Или РБ и БСП? Пълен абсурд. Прекалено много емоции и лъжи започнаха да влизат в политиката и хората започнаха да вярват на всичко. Но каквато и изборна система да изберем, хората трябва да гледат личностите в листите.  - Борисов призова депутатите да си отменят ваканцията  и да приемат Изборния кодекс. - Пълен популизъм. Значи, досега сме  си клатили краката. Защо 6 месеца антикорупционният закон не влиза нарочно? Сега ще го приемаме ударно ли? Онзи ден в продължение на час и половина в залата имаше дебат за найлоновите торбички, а няма време за антикорупционния закон.

Интервю на Галина Георгиева

Източник: marica.bg

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре