Настояваме антикорупционният закон да влезе в правна комисия другия вторник. Ако това не стане, значи в 43-то НС няма реформаторско мнозинство и затова няма смисъл да се правят опити за кабинет, категоричен бе Делчев

Отказът от разглеждане на антикорупционния закон е знак за разтваряне на политически чадър над корупцията. Ако антикорупционният закон не влезе в дневния ред на правна комисия следващия вторник, ние, от ДБГ, подчертаваме, че щом няма антикорупционно мнозинство в рамките на този парламент, то няма и смисъл да се правят опити за съставяне на кабинет в рамките на този парламент.

Това заяви на брифинг на „Движение България на гражданите“ в парламента народният представител от групата Димитър Делчев. Брифингът беше даден от депутатите на ДБГ по повод отхвърлянето снощи на правна комисия на антикорупционния закон от дневния ред на заседанието с гласовете на ПФ, ДПС, БСП и партия „Народен съюз”.

Според думите му с обединението си за отхвърляне на антикорупционния закон в правната комисия депутатите от БСП, ДПС, ПФ и „Народен съюз” са саботирали и забавили закона с цел изобщо да не се приеме. На правна комисия се оформи прокорупцонна коалиция, която се опитва да спре всеки разумен опит за спиране на корупцията по високите етажи, добави Делчев.

Ще имаме сериозен разговори с ПФ, за да е ясно дали това е позиция на групата им и дали отстъпват от думите си преди няколко седмици, че подкрепят приемането на антикорупционния закон. Трябва да е ясно дали са част от прокорупционното или антикорупционното мнозинство, коментира още той и подчерта, че е тревожно обединението на гласове на представители на Патриотите и ДПС срещу закона за борба с корупцията.

Вчера на правна комисия стана коалиция на корупцията. Във вторник правна комисия ще покаже дали има, или не, мнозинство в този парламент, от което зависи има ли шанс, или не, за кабинет, каза той. Имаше гласуване с пълномощни, въпреки че депутатите са били с отсъствия, което е в пълен разрез с правилата, но имаше и отсъстващ колега от ГЕРБ, посочи Делчев, като добави, че за него пък е нямало упълномощаване за какво гласува.

В рамките на този парламент има прокорупционно мнозинство и с вчерашното гласуване се даде знак и към европейските партньори, и към нашето общество за липсата на воля за противодействие на корупцията, с което репутацията на страната пострада значително, допълни той.

Законът от две години е сред приоритетите, внесе се, преработи се, съгласува се, прие се на първо четене със 130 гласа и за нас е необяснимо извъртането на позициите, каза още Делчев. Той посочи, че ДБГ настояват мнозинството да си изпълни управленската програма и да приеме законопроекта на второ четене.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре