Гласувалите против закона за антикорупцията днес не видяха опасността, с която челно се сблъскаха, посочи Кунева след спирането на закона от Правната комисия

България пропусна шанса си да даде ясен политически знак, че има воля за борба с корупцията. Това коментира след заседанието на Правата комисия вицепремиерът в оставка и лидер на „Движение България на гражданите” Меглена Кунева, след като народните представители от БСП, ДПС, БДЦ и ПФ не подкрепиха законът за антикорупцията да се разгледа в заседанието на правната комисия. По думите й, гласувалите против закона не видяха опасността, с която челно се сблъскаха днес.

Законът за антикорупцията беше гласуван на първо четене със 130 гласа. Очаквах това антикорупционно мнозинство в Народното събрание да продължи. Очаквах народните представители да са острието на народната воля високите етажи на властта да се изчистят от корупция, каза още Кунева.

По думите й няма парламент в оставка, има кабинет в оставка. Въпросът беше Народното събрание да е в активна позиция. Ако това Народно събрание имаше воля, Правната комисията щеше да бъде в пълен състав. Исках активна позиция на парламента, цялата Правна комисия да е на линия, за да каже всеки депутат какво е говорил с избирателите си за този закон, подчерта Кунева.

Тя припомни, че ЗСВ взе формулата за проверка на имуществото от антикорупционния закон, като ЗСВ се прие, а антикорупционният закон – не влезе за разглеждане в комисията. Т.е. проверката ще я има за съдебната система, но за всички политически длъжности ще е фиктивна - това е нездраво, коментира Кунева. Законът има 6 месеца от гласуването му до влизането му в действие, каза Кунева и подчерта, че днес е даден много лош знак за гражданите, че политиците не гледат сериозно на най-важния инструмент за противодействие на корупцията.

Тя добави, че е разочарована от този знак към гражданите.

На въпрос лидерът на ДБГ подчерта, че „Движение България на гражданите” остава с висок скептицизъм относно съставянето на правителство при това мнозинство.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре