Правителството, а не Народното събрание e в оставка. Ако искате силен знак за вашия ангажимент към борбата с корупцията, трябва да направите крачката, да работите с темпото, с което можете, за да може това Народно събрание да се запише в историята с антикорупционния закон, от който обществото има нужда. Това заяви вицепремиерът в оставка и лидер на ДБГ Меглена Кунева, призовавайки депутатите в правна комисия да гласуват разглеждането на законопроекта от комисията.

Нека все пак да припомним, че законът мина със 130 гласа подкрепа и разчетох това като окуражаващ знак за политическа воля. Благодарение на това България получи малко по-добри оценки от партньорите ни от Европейската комисия. Тя припомни, че догодина се навършват 10 години откакто Българя е член на ЕС и има механизъм по сътрудничество и оценка на правовия ред.

Toзи закон или е подценяван или е надценяван. Истината е, че това е добре написан, балансиран текст, съгласуван десетки пъти с всички водещи страни. Законът е точно това, което пише в него – борба с конфликта на интереси и проверка на имуществото на висшите етажи на властта. Това и сега са познати инструменти в българсокто законодателство - идеята на закона е да ги съберем в общ инстурмент, с общ орган.

Нито един от спорните въпроси не са драматични. Ако има желание, можем с разум, възпитание и достойство да вървим напред и да се покаже воля от Народното събрание да се приеме законът, каза още тя.

В крайна сметка Правната комисия отхвърли разглеждането на законопроекта с гласовете на ПФ, ДПС, БСП и БДЦ.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре