Президентът Росен Плевнелиев прие Румен Христов, Костадин Марков, Борислав Великов и Александър Христов от Реформаторския блок /РБ/, за да им връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство. Това е последната възможност за формиране на правителство в този парламент, предаде БНР.

След като президентът Росен Плевнелиев връчи на Реформаторския блок третия проучвателен мандат за формиране на правителство, формацията реши да опита да състави кабинет. Папката с третия мандат получи заместник-председателят на СДС и депутат от РБ Румен Христов.

Реформаторите по Конституция имат седемдневен срок, за да представят на президента номинация за министър-председател, състав и структура на правителство. Реформаторите обаче трябва да получат и одобрението на парламента за това правителство. Формацията трябва да осигури политическа подкрепа за идеята си да формира кабинет.

В началото на срещата президентът Росен Плевнелиев коментира, че се надява този 1% шанс за съставяне на правителство да се превърне в 100 % шанс.

По-рано, на заседание на Изпълнителния съвет Реформаторският блок реши да приеме мандата с мотива, че не всички възможности за мнозинство за подкрепата на кабинет са изчерпани и съгласно постигната по-рано договореност разговорите между двамата коалиционни партньори да се проведат след връчването на указа на президента на РБ. До понеделник реформаторите ще водят разговори с ГЕРБ, Обединените патриоти, БДЦ и независими депутати за подкрепа на кабинет в рамките на този парламент.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре