Не виждам защо страната да се подлага на този експеримент – с правителство без мнозинство, каза още заместник-председателят на ДБГ

За да управляваш страната, трябва да имаш доверие от избирателите и мнозинство в парламента. Сега и двете условия не са изпълнени – и ГЕРБ, и БСП отказаха да реализират мандата точно затова. Нито едно правителство без мнозинство няма да издържи и два месеца. Не виждам защо страната да се подлага на този експеримент – правителство без мнозинство, затова считам за нормално да се отиде на избори. Това каза в предаването „Беновска пита” по Канал 3 Димитър Танев, заместник-председател на „Движение България на гражданите” от РБ.

Той изказа съболезнования на близките на загиналите при тежкия инцидент с дерайлиралите цистерни в с. Хитрино и подчерта, че държавата се е справила и като координация на службите и органите на МВР, Бърза помощ, Пожарна, социални и местни власти. Има осигуряване на първа помощ, финансова помощ, грижа за настанените в болниците и кризисните центрове, обезопасява се мястото – това е адекватна намеса на държавата при този много тежък инцидент, каза още той.

Попитан за неговия прочит на отразяването на трагедията при с. Хитрино, той отговори, че е огорчен от присъствието с камери на новоизбрания президент Радев в болничната стая при пострадала жена. Разбира се, че трябва да се прояви съпричастност, но можеше камерите да останат извън болничната стая, каза Танев и коментира, че в продължение на месец новоизбраният държавен глава е трябвало да отиде на КСНС и да положи усилия да се избегне кризата с две служебни правителства за 2-3 месеца. В продължение на месец човекът, който проучи доверието на над 2 милиона души, трябваше да постъпи по-отговорно, вместо да прави демонстративни посещения на болницата с камери, каза още Танев.

На въпрос за връчването на мандата от президента, Димитър Танев каза, че това е оценка на потенциала на РБ. След предварителните консултации и с ГЕРБ, и с ПФ, и след реакциите на ГЕРБ, изразени от г-жа Караянчева, и от г-жа Атанасова, че мнозинство няма да има, въпросът е вече решен. Затова ПГ съвсем естествено взе това решение да върне мандата, обясни още Димитър Танев. Десният избирател иска от нас да покажем и разум, и достойнство, добави още заместник-председателят на ДБГ.

По думите му, РБ успя да покаже потенциала си да направи дълбоки реформи в секторите на здравеопазването, образованието, икономиката и модернизирането на отбраната. Резултатът от спирането на източването на здравната система ще се види скоро – така беше и със системата на образованието, която преди години се реформира по същия начин, каза още той. Според Танев РБ е постигнал нелош резултат от 6 % на президентските избори, който показва, че Блокът има бъдеще. Въпреки заклинанията, че РБ бил изчерпан, ние се консолидирахме около една гражданската кандидатура и това потвърди резултатите ни, добави той.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре