Парламентът днес прие на второ четене измененията в закона за движение по пътищата. 700 лева ще е глобата за превишаване на разрешената скорост с над 50 км/ч в населените места, а извън населени места ще е 600 лева. Това са най-високите глоби за шофьори, приети днес, коментира след гласуването на закона в пленарната зала Настимир Ананиев от Реформаторския блок, председател на Транспортната комисия в Парламента.

Той уточни, че при превишение на скоростта при превоз на опасни товари или обществен транспорт глобата вече ще е 1000 лв. Ананиев подчерта, че ще се прави дерегистрацията на автомобил за времето от 6 до 12 месеца, когато собственикът му шофира след употреба на алкохол, наркотични и упойващи вещества, без книжка или при отказ от съдействие на органите на реда. Това означава, че номерата и регистрацията на превозното средство се премахват за това време, уточни той.

Ананиев подчерта ,че с лишаване от право да управлява МПС за срок от 3 месеца и глоба 1000 лв. ще се наказва водач, който се движи в платното за насрещното движение по автомагистрала или скоростен път, а за повторно нарушение книжката ще се взима за 6 месеца, а глобата ще е 4000 лева.

По думите му, 3000 лв става глобата за участници или организатори на нерегламентирани състезания по пътищата за обществено ползване, като същите за повторно нарушение ще се наказват с лишаване от право да шофират за срок от 3 години и глоба 5000 лева.

Глобата за неправилно паркиране ще бъде считана за връчена след като се залепи на самото МПС от контролния орган, уточни промените от днес Ананиев.

Той бе категоричен, че когато се кара без шофьорска книжка, с алкохол в кръвта 0.5 промила на 1000 или когато бъде отказано тестването с техническо средство за алкохол или за наркотични вещества и техните аналози, влиза в сила наказанието за дерегистрацията, а когато изтече наказателният срок, се започва процедура като при регистриране на нов автомобил в системата на КАТ. За шофьори, които отказват да бъдат проверени за алкохол или дрога на място, или откажат кръвен тест, ще влиза в сила незабавна мярка сваляне от автомобила.

Другата новост в закона е, че досега всички водачи имаха по 39 точки, а сега новите шофьори ще получават 2/3 от максималния брой контролни точки, а оставащите 1/3 контролни точки ще им се прибавят след придобиване на 24 месеца стаж, каза Ананиев и добави, че времето, при което водачът е бил лишен от правото да управлява МПС, няма да се зачита за шофьорски стаж.

Шофьорите с алкохол в кръвта над 0,5 до 0,8 промила ще остават без книжки за 6-месечен срок, а за алкохол между 0,8 и 1,2 промила книжката ще се взима за 12 месеца и ще се плаща глоба 1000 лв. При повторно нарушение книжката ще се отнема за срок до три години, а глобата става от 1000 до 2000 лв. При отказ за проверка за алкохол лишаването от правоспособност може да стигне до 2 години, а глобата до 2000 лв., обясни промените Ананиев.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре