Ще има консултации, както каза и президентът, преди връчването на третия мандат. ИС на РБ вчера също реши да направим такива консултации с ГЕРБ. Въпросът не е в третия мандат, а дали има работещо мнозинство. Това каза пред Дарик радио Настимир Ананиев, председател на транспортната комисия и народен представител от РБ.

Гласуването на бюджета показа разминавания. Повече пари за БАН, за Софийския университет и базата на Рожен, за честванията на Левски, за оправяне на общинските пътища и администрациите в най-бедните 74 общини, 2 милиона лева за мемориал на жертвите от репресиите на комунизма – нито едно от тези предложения на РБ не се прие от ГЕРБ, обясни гласуванията по бюджета Ананиев. Той добави, че на вчерашното заседание на ИС на РБ е решено като най-добър вариант за страната да се направят консултации с ГЕРБ и да се прецени има ли работещо и ефективно мнозинство. Ако няма, няма перспектива. И трудно да е, ние сме длъжни да осигурим диалог – дължим го на президента и на нашите избиратели, коментира още Ананиев.

Той обясни, че същото това мнозинство има подписани документи – програма за управление, политическа декларация за приоритетите, в която фигурират редица политики. Ако няма ефективно мнозинство обаче, значи няма среда за стабилно управление, аргументира се той и определи оставката на кабинета като грешка. Има намаляване на безработицата до 7 %, втори сме в ЕС по икономически ръст, реформите се случват, макар и трудно и със съпротива, каза още Ананиев. Според него е било грешка да се обвързват резултатите от президентския вот със стабилността на кабинета и да водят до оставката, защото това е тласнало страната към политическа нестабилност и води към предсрочни избори.

Аз не съм за 100 % мажоритарен вот, каза още Ананиев и добави, че при около 1 милион „мъртви души” в списъците и неясноти при районирането, ще стане фатално изкривяване на представителността на гражданите. По думите му, който ще направи районирането, той ще печели изборите, в парламента ще се стигне до две или три партии, а олигарсите ще са доживотно депутати с тази система. Един депутат ще се избира с 2-3 хиляди гласа – ще процъфти купуването на гласове и корпоративният вот, аргументира се още Ананиев. Преференции без праг ще дадат отговор на въпроса, а не чиста мажоритарна система, счита Реформаторът, така че хората да пренареждат листите, както считат за правилно. Той коментира, че новоизбраният президент е постъпил безотговорно като не е отишъл на КСНС. Трябва да се осигури приемственост, да се поеме отговорността, понеже хората са поискали той да е държавният глава, каза Реформаторът.

По думите му, Мая Манолова се е подиграла с българите в чужбина, като с нейния законопроект заедно със сценаристите са определили едва 9 мандата за сънародниците ни зад граница. В чужбина живеят два милиона българи, при стартирането на електронното гласуване ще избират между 30-40 депутата - защо Манолова ги ограничава до 9, посочи Ананиев. Той каза, че ДБГ и РБ имат внесен законопроект за регресивна скàла на намаляване на субсидиите, при която партии да нямат субсидии за гласовете над 1 милион, а на всеки 100 хиляди гласа субсидията да намалява пропорционално. Така парите за издръжка на партиите ще ги има, за да не изпадат в корпоративна зависимост, но средствата ще се оптимизират надолу, и то справедливо, обясни Ананиев.

На въпрос за РБ Ананиев отговори, че е готов за избори. БНД се присъедини към РБ, отваряме за индивидуално членство, ще има консолидационен форум на РБ, пътна карта за развитието му. РБ се явява заедно на пълен цикъл избори и получи подкрепата на гражданите, категоричен бе Ананиев ощ

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре