ГЕРБ саботираха борбата с корупцията. За 5 месеца, откакто е приет на първо четене законът, ръководството на правната комисия не предприе дори и една стъпка по свикване на работна група или реални действия за приемане на антикорупционния закон. От РБ настояваме законът да бъде приет до края на действието на 43-то Народно събрание, за да се докаже, че има политическа воля за борба с корупцията.

Това каза в парламента Димитър Делчев, народен представител от "Движение България на гражданите" от Реформаторския блок, на брифинг заедно с доц. Борислав Великов от БНД и Настимир Ананиев от ДБГ, народни представители от РБ.

По думите му, от 30 юни досега, от приемането на антикорупционния закон на първо четене, ръководството на правната комисия не е предприело дори и една стъпка за приемане на закона. На вчерашната мисия на ЕК стана ясно, че антикорупционният закон е стигнал „до под кривата круша“. Всъщност този отговор е абсолютно незадоволителен. Това е срамно, при положение че това правителство си постави като основна задача борбата с корупцията, категоричен бе Делчев, а само РБ прави реални усилия.

При положение, че 19 милиарда евро ежегодно изтичат от държавата поради корупция – в обществените поръчки, в здравеопазването, в образованието, поради дребни сделки и схеми, доказано от международните организации, е наглост да се твърди, че 11 млн лева не могат да бъдат дадени за българската наука – за БАН и Софийския университет, каза Делчев.

Ние, от РБ, заявихме като наш основен приоритет борбата с корупцията още в началото на създаването на това правителство. ГЕРБ уж казаха същото, като подписаха коалиционно споразумение, програмна декларация и управленска програма на правителството. Реални действия по закона обаче ГЕРБ не предприемат като ръководещи Правната комисия, а с вчерашните процедурни хватки по бюджета показаха, че не могат да бъдат добър партньор, добави той.

При напълно погазване на процедурните правила един текст беше гласуван няколко пъти и въпреки че парламентът прие за наука - за БАН и Софийския университет - да отидат 11 млн лева, след неколкократни гласувания и процедурни хватки този текст в крайна сметка отпадна от бюджета. Това показа как са решили да действат ГЕРБ занапред, коментира Делчев.

Доц. Борислав Великов от БНД, заместник-председател на ПГ на РБ, допълни, че от пет парламентарни групи са внесени предложенията между първо и второ четене за 10 млн лева за БАН, Обсерваторията „Рожен” и Софийския университет. Това беше подкрепено и в Комисията по бюджет и финанси на 29 ноември, същата вечер излезе становище и на ПГ на ГЕРБ, че също подкрепят. Последва обаче неточният, несъответстващ на изискванията на нашето Народно събрание доклад за пленарна зала, където беше прикрито това, което е прието на комисията и след това всички знаем какво се случи в залата, добави Великов.

Настимир Ананиев, народен представител от ПГ на РБ, посочи, че вчера от ГЕРБ не бяха подкрепени и предложения на РБ, свързани с двата милиона лева, които се поискаха за честването на Левски и за мемориала на жертвите на комунизма на о.Персин - Белене с аргумента, че Министерският съвет ще отпусне средства, когато трябва. Ние сме парламентарна република и парламентът трябва да дава много ясни знаци кои са приоритетите, като за РБ почитането на паметта на загиналите от репресиите на комунизма е такъв ключов знак, коментира Ананиев.

Делчев подчерта, че този парламент трябва да положи всички усилия за приемането на антикорупционния закон и органът по антикорупция да заработи още от следващата година. Пари за издръжка има на отделните звена, които ще влязат в Бюрото – част от Сметната палата, която се занимава с борба с корупцията и с проверка на сметките, Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси и Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество. Тези бюджети могат да бъдат обединени и да послужат като основа да започне функционирането на антикорупционното звено, добави той.

На въпрос ако РБ получи мандата, как трябва да се постъпи и има ли вътрешни разногласия по темата, Делчев каза, че решенията се вземат от легитимните органи на РБ. Ние сме в тази ситуация, тъй като премиерът Борисов подаде оставка. РБ е готов за избори и нямаме притеснения от никакъв вариант на развитие на ситуацията, изрази мнението си Делчев и напомни, че няма връчен мандат на Блока, а личната му позиция е, че изборите са най-доброто решение.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре