РБ ще решава дали да приеме третия мандат за реализиране на кабинет в рамките на това Народно събрание. Предстои партиите в РБ да си вземат решенията през съответните органи и да се съберат Изпълнителният съвет на РБ и парламентарната група. Едва тогава бихме обявили пред обществото дали бихме приели третия мандат за кабинет и да направим среща с президента. Това коментира пред журналисти в парламента Найден Зеленогорски, съпредседател на парламентарната група на РБ и добави, че Блокът работи за предсрочни избори. По думите му, е твърде хазартно действие да се прави кабинет от днес за утре и има достатъчно време за консултации. Според Зеленогорски, ако не се направи кабинет с третия мандат, предсрочните избори се очертават около началото на месец април.

Според Зеленогорски ДБГ не би взело решение, без да са свикали Националния съвет на партията, кметовете и общинските съветници от цялата страна. България и РБ сме пред изключителни предизвикателства. Това би било една възможност, една тежка отговорност и голяма опасност, затова ще преценим всички „за” и „против”. Според него ново правителство в тоя мандат на Народното събрание би трябвало да работи по приетата вече програма на настоящото мнозинство. Ние сме дясна политическа сила и няма да допуснем големи харчове и популизъм, които първо може и да имат краткотрайни ефекти, а после ще съборят държавата, посочи съпредседателят на Реформаторите. Ако ние вземем мандата и го реализираме, ние виждаме хоризонт от 2 години, иначе няма смисъл да се прави, защото това би означавало да не се подготвим и за Председателството на Съвета на ЕС. На въпрос дали пенсии от 300 лева ще бъдат подкрепени от РБ, Зеленогорски посочи, че това е голямо различие между визиите на ПФ и РБ.

Ситуацията сега е стрес-тест за партиите дали са готови да поемат отговорност в кризисен момент. Важно е да се осигури личната сигурност на хората, доходите им и как ще се справим с бежанците и мигрантската криза. Трябва хладнокръвно и спокойно да се обсъдят всички възможности, има време, посочи Зеленогорски и подчерта, че с 13 депутати РБ иска пълни гаранции, че ще се изпълнява програмата и ще се приемат консервативен бюджет, антикорупционен и антитерористичен закон, продължаване на реформите в здравеопазването и образованието, превъоръжаване и запазване на евроатлантическата ориентация на страната. Иначе не бихме участвали в безсмислени опити за вадене на жокери от ръкава, каза той. На въпрос за подкрепа от РБ за кабинет на ПФ, Зеленогорски каза, че не стои този проблем, преди да се отговори на въпроса ще реши ли РБ да направи кабинет с третия мандат.

След президентските избори не се е променило нищо драстично, според лидера на РБ, а БСП не е водеща сила. След нови избори е възможно да бъдат трети, категоричен бе той. Нека БСП си поохладят мераците и стремежите. РБ се готви за предсрочни избори, но обсъждаме тази възможност да не се оставя страната в безвластие. Това в Харманли беше една сигнална лампа и този знак трябва да се разчете. Според него съществува възможност да се върнат БСП и ДПС на власт, но всички хора помнят как приключваха тези опити в последните години. Според него политическите сили не трябва да мислят за краткосрочния си успех, а да запазят евроатлантическата ориентация на страната

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре