Във връзка с дебата на правна комисия за мажоритарните избори в два тура с абсолютно мнозинство, бих казал, че не сме готови за такъв вид избори, защото те биха изродили политиката и биха нарушили представителството на гражданите у нас. Има три конкретни неща, които ме притесняват и за които няма добро решение към момента – районирането, наличието на „мъртви души” в списъците и дискриминирането на българите в чужбина от проекта на Мая Манолова, която им дава само 9 мандата. България не е готова за пълна мажоритарна система и според него най-работещият вариант е за мажоритарен елемент в пропорционални листи без праг на преференциите.

Това коментира в парламента Настимир Ананиев, народен представител от РБ и председател на транспортната комисия в 43-то Народно събрание.

Като първо и най-важно, той посочи кой и как ще направи районирането за един такъв вид избори. Ако ги прави ГЕРБ, ГЕРБ биха получили 150 депутати, ако ги правят БСП, би се получил пак същият брой депутати, но в полза на БСП. Даже да ги правеше Реформаторският блок, макар и с таван на гласоподаватели от 400 000 - 500 000 гласа към днешна дата, пак би спечелил мнозинство в парламента с над 121 депутата. Така че, който прави районирането, той ще спечели изборите убедително, което е неприемливо и нарушава представителството на гражданите в парламента, коментира Ананиев.

Вторият проблем, според него, е наличието на „мъртви души” и неизчистените изборни списъци. Ще има райони, в които на хартия ще се водят 30 000 избиратели, а на практика 3000-4000 ще избират депутат за своя район. В България има поне един милион "мъртви души", което прави 60 народни представители, избрани от нечия дълга незнайна ръка, посочи опасенията си той.

Като трети проблем бих посочил защо Мая Манолова дискриминира българите в чужбина, като им дава само 9 мандата. Защо 9, а не 20 или 40 например - нали българите в чужбина са 1,5 милиона, аргументира се Ананиев и допълни, че България е в процес на въвеждане на електронното гласуване, което ще даде възможност на нашите сънародници да гласуват. Поне 500-600 хиляди българи в чужбина биха гласували електронно, което значи 40 мандата за чужбина, а не 9, каза Ананиев и добави, че и райониране в чужбина също ще е голям проблем.

Ананиев допълни, че не намира за правилно някой да се опитва да говори от името на народа, независимо дали е сценарист, омбудсман или политик. Трябва да се гледат закона и Конституцията и тяхното върховенство, каза той. Хората са избрали своите народни представители, като дойдат нови избори пак ще ги изберат, така че нека не прескачаме събитията, а който има претенции да представлява гражданите, да се изправи на изборната сцена, посочи Настимир Ананиев.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре